Data gedreven ondernemen

door Webwijs
20 feb 2019

Wil je het maximale resultaat halen uit je onderneming? Dan is het absoluut cruciaal dat je werkt op basis van harde financiële cijfers. Bij Speedbooks noemen we dit “data-gedreven ondernemen”. In dit artikel vertellen wij jou waarom dit belangrijk is en hoe je deze werkwijze in je eigen bedrijf kan gebruiken.

Waarom data gedreven ondernemen?

Ondernemen is een spel van keuzes & marges. Door je data te analyseren weet je precies waar de marge ligt voor jouw bedrijf en ben je in staat betere beslissingen te nemen. Bovendien weet je zeker dat de keus die je maakt gebaseerd is op feiten en niet op gevoel. Hierdoor kijk je objectiever naar je bedrijf en is het makkelijker knopen door te hakken.

Ons stappenplan voor een datagestuurde onderneming:

Wij snappen dat het makkelijker gezegd dan gedaan is. Toch hoeft data gestuurd ondernemen helemaal niet moeilijk te zijn. Om je alvast op weg te helpen hebben we een stappenplan voor je opgezet:

1. Verzamel & documenteer periodieke bedrijfsdata

Uiteraard is het in eerste instantie nodig om de data te verzamelen waarmee jij wilt werken. Door dit op vaste momenten van de maand te doen weet je zeker dat je cijfers ook altijd actueel zijn. Maak je gebruik van een rapportagetool zoals Speedbooks? Dan worden je gegevens al automatisch ingeladen en opgeslagen.

Data zelf verzamelen

Zelf op onderzoek uit? Dit kan door eigen onderzoek (kijk bijvoorbeeld eens naar de Analytics van je website) of op basis van bestaande data. Dankzij het internet hoef je het namelijk niet allemaal zelf te doen, er is een schat aan informatie op het web. Denk bijvoorbeeld aan marktonderzoek zoals de Rabobank cijfers & trends. Ook op sites van brancheorganisaties staat vaak een hoop nuttige data.

2. Maak periodieke analyses van je cijfers

Door op vaste momenten je cijfers te analyseren weet je waar je als bedrijf staat. Maak gebruik van dezelfde periodes zodat het makkelijker is om de huidige met vorige periodes te vergelijken. Zo heb je altijd een “benchmark” van wat gewone cijfers zijn voor jouw onderneming.

Daarnaast helpt het om hiervoor gebruik te maken van een vaste structuur. Zo bespaar je kostbare tijd en moeite.

3. Trek je conclusies

Een lijst met cijfers/tabelletjes is weliswaar mooi echter hier begint het echte werk pas. Om écht waarde te hebben is het immers ook zaak dat je iets van je data “vindt”. Onderstaand een voorbeeld van hoe dit kan gaan:

Een voorbeeld: voorrijkosten per vestiging

Stel je bent een dienstverlener met meerdere vestigingen. Je hebt 1 vestiging in Amsterdam, 1 in Groningen en 1 in Tilburg. Omdat je vrij veel geld kwijt bent aan benzine elke maand ben je benieuwd naar de voorrijkosten per vestiging. Om dit te doen ga je naar je administratie/rapportage-tool en zet je de benzinekosten per onderneming tegen elkaar af. Daarnaast besluit je ook te kijken waar je klanten eigenlijk vandaan komen.

Je ziet dat de kosten in Groningen gemiddeld hoger liggen. Ook zie je dat 70% van je klanten in Amsterdam/Tilburg zitten en de rest in Drenthe. Je concludeert dan ook dat de vestiging in Groningen voor zowel jezelf als je klanten ver rijden is.

4. Onderneem actie & vergelijk oplossingen

Op basis van bovenstaand voorbeeld kan het verstandig zijn je kantoor in Groningen te verplaatsen naar Assen. Een andere conclusie kan zijn dat je salesteam in Groningen niet genoeg aanvragen uit die provincie haalt. Door vervolgens te vergelijken welke oplossing financieel het beste is kan je een definitieve beslissing maken.

5. Herhaal het proces & controleer het effect van je oplossing

Uiteindelijk is bedrijfsoptimalisatie op basis van cijfers een continu proces van trial & error.  Daarom is het belangrijk dat je het effect van je wijzigingen controleert. Zijn de voorraadkosten inderdaad gedaald? Of heeft je nieuwe, strengere, voorraadbeleid juist gezorgd voor extra werk en loonkosten? Door constant je cijfers te monitoren ontwikkel je het bedrijf constant.

Datagedreven werken met Speedbooks

Zoals je in de stappen hierboven ziet kost het analyseren van data wel tijd. En tijd is geld. Om je te helpen met het besparen van tijd hebben wij Speedbooks bedacht. Onze rapportage tool haalt automatisch financiële data uit je boekhoudpakket en met één druk op de knop maak je handige rapporten/dashboards. Hierdoor kan je relatief snel zien hoe je bedrijf ervoor staat. Benieuwd naar de mogelijkheden? Meld je dan nu aan voor de gratis demo.

Meer tips voor een efficiënte administratie? Schrijf je in!

Op de hoogte blijven van relevante tips voor uw bedrijf? Wanneer u zich inschrijft voor onze nieuwsbrief ontvangt u maandelijks gratis artikelen met tips/tricks. Dit kan via het inschrijfformulier aan de rechterkant op de pagina.

Gelijk aan de slag? Probeer Speedbooks nu 14 dagen gratis.

Deel deze informatie:

Meer dan 9700 tevreden gebruikers.

Rapportage in een heldere vorm, zonder zorgen over fouten en lay-out.

Snijtech
Peter Meindertsma

Bekijk meer referenties
Geschikt voor élk boekhoudpakket, zoals:
Bekijk alle pakketten