Speedbooks viert tienjarig jubileum

27 feb 2019

HEERENVEEN – Dinsdag vierde Speedbooks, leverancier van financiële rapportagesoftware aan diverse een feestje.

Het bedrijf van Lume Paulusma en zijn compagnon Konstantijn Mikes bestaat dit jaar tien jaar. Genoeg reden om bij stil te staan. Wie zijn de mensen achter dit Heerenveense bedrijf? Wat doet Speedbooks nu precies en wat is de connectie met het Friese Haagje? En waarom komt Iris Kroes nu naar het eerste jubileumfeest van Speedbooks?

Iris Kroes

“Ja, waarom nu Iris Kroes, dat is een mooi verhaal”, begint Lume Paulusma om er meteen aan toe te voegen dat niet alles wat er wordt verteld, opgeschreven hoeft te worden. Echter déze anekdote is te fraai om niet aan het papier toe te vertrouwen, en al helemaal als Konstantijn er nog maar weer eens smakelijk om moet lachen. “Tja, Iris Kroes. Vier jaar geleden was ik op het gala van het Ronald McDonaldhuis in Leeuwarden. Daar was ook een veiling voor het goede doel. Een van de kavels was een huiskamerconcert van Iris Kroes. Dat leek mij wel leuk voor ons bedrijf. Er zat ook een grote ondernemer uit Heerenveen, die mee bood. Ik dacht, wat er ook gebeurt, die krijgt hem niet! Uiteindelijk ging Iris eruit voor een aardig bedrag. In de afgelopen jaren heb ik er nog nooit gebruik van gemaakt en ik vond ons tienjarig jubileumfeest wel het moment om daar verandering in te brengen. Iris Kroes kwam dus dinsdagmiddag bij ons optreden!”

Tornado Lume

Terwijl Lume Paulusma dit verhaal vertelt, zit zijn zakelijke partner Konstantijn Mikes breeduit te grijnzen, met een gezicht van ‘Kijk, dat is nu wat ik bedoel met Tornado Lume!’ Meteen een mooie aanleiding om aan de geboren Rotterdammer met Griekse roots te vragen, wie volgens hem Lume Paulusma is.

“Lume, ja wie is Lume? Lume is een razende tornado met heel veel ideeën en ambitie. Een geweldige drive en eigenlijk de stuwende kracht achter de hele club die Speedbooks heet. Hij weet iedereen te motiveren en soms op z’n tijd ook even een sneer uit te delen, altijd in het belang van de organisatie. We zijn complete tegenpolen, want ik ben altijd heel stabiel en rustig. Lume is heel erg van de pieken en dalen, de dalen wat minder dan de pieken. Ik denk dat wij elkaar heel goed aanvullen om de zaak te brengen waar we nu staan en waar we straks naar toe willen. Maar hij is een heel gedreven man!”

Griekse roots

Na deze karakterisering stellen we een zelfde vraag ook aan de in Tzum geboren Fries Lume Paulusma. Wie is, volgens Lume, Konstantijn Mikes? Lume begint de beschrijving van zijn partner in business met de juiste uitspraak van diens naam.

“De achternaam van Konstantijn spreek je uit op z’n Grieks, met de klemtoon op kès, hij is Grieks. Zijn vader was Grieks. Konstantijn is een ‘goeie fent’, die heel veel verstand van software heeft. Hij heeft economie aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam gestudeerd. Zonder hem kan het hier niet. Ik vind hem soms wel gemakkelijk, de man achter de schermen. Hij houdt de boel een beetje rustig.”

En de connectie, de zakelijk binding tussen beide heren, wanneer is die ontstaan? “Ik kwam Konstantijn tegen toen ik nog directeur-eigenaar van een deurwaarderskantoor in Amsterdam was. Konstantijn deed de implementatie van software voor een bedrijf waarvan wij het gekocht hadden. Die software was zo moeilijk, dat ik moest vriend Konstantijn regelmatig inhuren. Van het ene kwam het ander en toen kwam Konstantijn met Speedbooks bij mij en zo zijn we in 2009 gestart. Dat is het wel in het kort”, vertelt Paulusma.

Wat is Speedbooks?

Beide heren willen met alle plezier uitleggen wat Speedbooks voor een bedrijf is en wat zij doen, zonder er nu meteen een reclamespot van te maken. Speedbooks is leverancier van financiële rapportagesoftware aan verschillende ondernemingen in diverse sectoren. Doordat gegevens van klanten gekoppeld worden aan de software van het bedrijf uit Heerenveen en ook nog eens grafisch en visueel gepresenteerd worden, is het zeer klantgericht. “Als ik het begrijp, dan begrijpt iedereen het, want ik ben een verschrikkelijke domkop wat software betreft”, geeft Paulusma een staaltje van zelfreflectie weg.

“We hebben onze software als een soort cafetariamodel opgebouwd, daarmee bedoel ik dat je alleen de dingen koopt die je nodig hebt”, vult Mikes aan. Tussentijdse rapportage, goed luisteren naar gebruikers, en we hebben de SpeedbookAcademy die bedoeld is om kennis onder de accountants te vergroten.”
Dit laatste verklaart volgens beiden het succes van de onderneming, die gevestigd is aan de Abe Lenstra Boulevard. “Mijn tweelingbroer Piet heeft het weer voor iedereen in Nederland toegankelijk gemaakt en ik, samen met Konstantijn, de software voor cijfers”, weet Lume.

Toekomst

Is Speedbooks nu al een van de grootste spelers op het terrein van financiële software leveranciers in Nederland, met het aanstellen van een nieuwe operationele directeur krijgen Paulusma en Mikes de handen meer vrij om de zaak verder internationaal uit te breiden. Er is al een connectie gemaakte met het grootste Amerikaanse boekhoudsysteem en ook met een groot Duits boekhoudsysteem is een koppeling gemaakt. Verder gaan de ambitieuze grondleggers van Speedbooks kijken of er in de Scandinavische landen een markt voor hun producten is.

Friese sponsoring

Al tien jaar is Speedbooks sponsor van sc Heerenveen, waar het bedrijf ook een fraaie skybox heeft voor haar relaties. De wat mindere periode waarin sc Heerenveen zich nu bevindt, is geen reden om de sponsoring stop te zetten, al gaat het verval Lume vooral aan het hart. Niet zo verwonderlijk want het kantoor zit recht tegenover het Abe Lenstra Stadion. Dat is niet alleen een reden om de Friese voetbaltrots te sponsoren, het bedrijf verloochent haar Friese roots niet.

“Ik heb wel wat met het Fries, wij sponsoren ook de KNKB, voetbalclubs uit Sneek, de Koninklijke Watersport uit die plaats en ook het Foppefonds krijgt financiële steun van ons”, vertelt Lume.

“Buiten Friesland worden de Friese clubs altijd als sympathiek gezien en die uitstraling willen wij door onze sponsoring ook laten zien aan de rest van Nederland”, vult Konstantijn aan. “Dat we nu met ons bedrijf de internationale markt op gaan, is ook een reden om Formule 2 autocoureur Nyck de Vries uit Uitwellingerga te sponsoren. De snelheidssport past ook echt bij ons bedrijf, we heten niet voor niks Speedbooks!”

Feest

Het was dinsdagmiddag een drukte van belang tijdens de viering van het tienjarig jubileum in het kantoor van Speedbooks aan de Abe Lenstra Boulevard. Na enkele speeches was het dan eindelijk tijd voor een prachtig optreden van Iris Kroes. De aanwezige genodigden genoten onder het genot van een hapje en drankje van het muzikale Friese talent.

Door Henk van der Veer
Foto’s: Dennis Stoelwinder

Bron: GrootHeeerenveen

Speedbooks jubileum - GrootHeerenveen

Speedbooks jubileum - GrootHeerenveen

Speedbooks jubileum - GrootHeerenveen

Speedbooks jubileum - GrootHeerenveen

Speedbooks jubileum - GrootHeerenveen

Speedbooks jubileum - GrootHeerenveen

Deel deze informatie:

Meer dan 2500 tevreden gebruikers.

Speedbooks maakt de vertaalslag van boekhouding naar begrijpende rapportages. Dit ontzorgt en geeft mijn cliënten meer inzicht in hun eigen onderneming.

Administratiekantoor van Oldenmark
Pascal van Oldenmark

Bekijk meer referenties
Geschikt voor élk boekhoudpakket, zoals:
Bekijk alle pakketten