Tips bij het doen van BTW-aangifte

door Webwijs
05 apr 2019

Het eerste kwartaal van 2019 ligt inmiddels achter ons en dat betekent dat ondernemend Nederland de Btw-aangifte moet gaan doen. Hoewel dit vaak routine is kunnen er zomaar fouten ontstaan. In dit artikel zetten wij daarom een aantal tips voor je op een rij om je BTW-aangifte wat makkelijker te maken.

1. Voorkom een boete

Voorkom dat je een boete ontvangt voor het niet indienen van de Btw-aangifte. Ben je te laat met de aangifte omzetbelasting, dan kun je een boete ontvangen. Daarnaast doet de kans zich voor dat je ook een boete ontvangt voor het niet betalen van de af te dragen omzetbelasting. Beide boetes kunnen aardig in de papieren gaan lopen en dat is natuurlijk jammer van het geld.

2. Verstuur geen facturen aan het eind van een kwartaal

Het is misschien niet iets waar meteen aan wordt gedacht, maar het is zeker iets om rekening mee te houden. Zorg dat facturen ruim voor het eind van een belastingkwartaal wordt verstuurd aan de klanten zodat deze voldaan kunnen worden. Zo voorkom dat je geld moet afdragen dat je nog niet eens hebt. Met als vervolg dat je geld moet voorschieten en dat is niet goed voor de liquiditeit van jouw bedrijf. Mocht dit gebeuren dat ligt risico bij jou en niet bij de klant.

3. BTW van lunches en diners zijn niet aftrekbaar

Een fout die veel gemaakt wordt, is dat de BTW van lunches, drankjes bij een benzinepomp en andere maaltijden in de BTW-aangifte worden meegenomen. Alhoewel de gemaakte kosten wel aftrekbaar zijn, is dat met de omzetbelasting absoluut niet het geval. Ook hier kan een boete een vervolg zijn.

4. Maak gebruik van de kleine-ondernemersregeling

Kleine en startende ondernemers komen in aanmerking voor een kleine-ondernemersregeling. Dit houdt in dat jij als ondernemer over een heel jaar minder dan € 1.883,- aan BTW moet af te dragen? Is dit het geval dan kom je in aanmerking voor deze regeling en hoef je geen BTW te betalen aan de Belastingdienst. Deze regeling is bedoeld als een steun in de rug voor startende ondernemers.

Kortom: wees goed voorbereid en lees je in!

Deze 4 tips zijn slechts enkele manieren om het voor jezelf makkelijk te maken. Uiteindelijk gaat het erom dat je op tijd uitzoekt welke regelingen je gebruik van kan maken en dat je de tijd vrijmaakt om dit te doen.

Gelukkig kunnen wij je bij Speedbooks daarbij helpen! Ons programma maakt het supermakkelijk om je financiën op orde te maken waardoor je meer tijd overhoudt om uit te zoeken van welke regelingen je gebruik kan maken. Maak je nog geen gebruik van een rapportage tool? Ervaar het zelf met onze gratis & vrijblijvende demo.

Of lees eens onze andere blogs.

Deel deze informatie:

Meer dan 9700 tevreden gebruikers.

"Niet alleen ik werk naar volle tevredenheid met Speedbooks, ook mijn klanten vinden de presentaties (managementoverzichten) heel prettig en duidelijk."

Bert Elfferich
Elfferich Administratie & Belastingadvies

Bekijk meer referenties
Geschikt voor élk boekhoudpakket, zoals:
Bekijk alle pakketten