Geschrokken van de belastingaangifte?

door Webwijs
22 mrt 2019

5 tips om onverwachte belastinguitgaven te voorkomen!

 

Het is weer zover: het is maart dus tijd om de aangifte te regelen. Schrok je van het bedrag dat je moet overmaken aan de Belastingdienst? Dan is deze blog voor jou. Bij Speedbooks hebben we namelijk uitermate veel ervaring met dit onderwerp. In dit artikel zetten we 5 tips op een rij om onnodige verrassingen in belastinguitgaven te voorkomen.

Tip 1: Lever administraties wekelijks aan

Administratie is voor veel ondernemers vaak een doorn in het oog. Logisch, want hier behaal je normaal gesproken geen directe winst of omzet uit. Echter is dit niet helemaal waar, een administratie kan je namelijk later veel extra werk (en daarmee kosten) besparen! Door wekelijks de administratie bij te werken scheelt je dit aan het einde van de maand bijna 1 tot 1,5 uur. Daarnaast kun je ook nog makkelijker zaken terug halen die in de week hebben plaatsgevonden. Kortom: wees gedisciplineerd in je administratie en maak er wekelijks de tijd voor.

Heb je weinig tijd? Zorg er dan voor dat je administratie in je agenda zet om er zeker van te zijn dat je hier wekelijks tijd voor hebt.

Tip 2: Het “Belastingpotje”

Zet elke maand een x-bedrag opzij in een speciaal Belastingpotje. Kom je alsnog voor een verrassing te staan, dan kun je een groot deel direct financieren en merk je dit niet direct op de bedrijfsrekening. Wil je weten hoeveel je ongeveer per maand of kwartaal opzij moet zetten? Bekijk dan de aangiftes van de vorige jaren terug. Moest je in afgelopen jaren ook bijbetalen? Bereken dan het gemiddelde bedrag per jaar en deel het door 12 maanden. Het bedrag dat hieruit komt, kun je maandelijks opzij zetten. Wanneer je niet hoeft bij te betalen kan je je potje houden voor de volgende aangifte.

Tip 3: Plannen om uit te breiden? Investeer!

Algemeen bekend is dat investeren belastingvoordelen opleveren. Al snel komt een investering in aanmerking voor de investeringsaftrek! 28% van het totaal geïnvesteerde bedrag kan ingediend worden als extra aftrekpost. De Belastingdienst maakt een verschil tussen inkoop en investeringen. Inkoop zijn goederen die verkocht worden voor omzet en daarop winst te behalen, of bewerkt worden en vervolgens ook verkocht worden. Hierop zit geen belastingvoordeel als dit btw-vrij wordt aangeschaft. Investeringen worden gezien als bedrijfsmiddelen die bijvoorbeeld processen versnellen of verbeteren. Denk aan inventaris, maar ook vergunningen en licenties. Hierop wordt vervolgens ook afgeschreven.

Tip 4: Belastingvoordeel dankzij een meewerkende partner binnen uw bedrijf

Wist je dat het in sommige gevallen mogelijk is om de uren van je partner als arbeidskosten op te nemen of de extra aftrekpost meewerkaftrek te realiseren? De meewerkende partner kan bijvoorbeeld administratieve werkzaamheden vervullen of juist ook een actieve rol hebben binnen het bedrijf.

Tip 5: Automatiseer uw administraties!

Vele administraties, zoals de SBR-jaarrekening, kunnen tegenwoordig digitaal aangeleverd worden bij de boekhouder/accountant, maar ook bij de overheidsinstanties. Door digitaal te werken, is het mogelijk om veel handelingen te automatiseren. Er zijn veel softwarepakketten verkrijgbaar die automatisch rapporteert en administreert. Speedbooks rapportage software is hier een voorbeeld van.

Probeer onze financiële rapportage tool!

Probeer nu 14 dagen de rapportage tool van Speedbooks en laat ons jou overtuigen van het gebruikersgemak van automatiseren en tijdwinst.

Deel deze informatie:

Meer dan 9700 tevreden gebruikers.

Rapportage in een heldere vorm, zonder zorgen over fouten en lay-out.

Snijtech
Peter Meindertsma

Bekijk meer referenties
Geschikt voor élk boekhoudpakket, zoals:
Bekijk alle pakketten