Waarom ga je sponsoren?

door Lume Paulusma
25 apr 2019

In deze blog neemt algemeen directeur Lume Paulusma jou mee in de overwegingen waarom een bedrijf gaat sponsoren en wat de meerwaarde hiervan kan zijn. In de afgelopen jaren heeft Speedbooks veel ervaring met sponsoring opgedaan en die ervaring deel ik graag met jou.

Waarom sponsort Speedbooks?

De eerste vraag is uiteraard: waarom ga je überhaupt sponsoren? Speedbooks sponsort al meerdere jaren verschillende (maatschappelijke) initiatieven omdat wij het belangrijk vinden een bijdrage te leveren aan de maatschappij. Met deze kennis in het achterhoofd sponsort Speedbooks sinds enkele jaren autocoureur Nyck de Vries en voetbalclub sc Heerenveen.

Waarom zou je als bedrijf gaan sponsoren?

Bedrijven, en zo ook Speedbooks, hebben diverse redenen om te gaan sponsoren:

  • Het creëren van goodwill en het verbeteren van het imago: bedrijven die goede doelen, verenigingen of stichtingen sponsoren door middel van producten, diensten of geld hebben krijgen doorgaans een goede naam;
  • Het vergroten van de naamsbekendheid/awareness: sponsoring is een vorm van marketing;
  • Klantenwerving; door sponsoring kun je, als je wilt, heel doelgroepgericht adverteren. Bijvoorbeeld als aanbieder van sportkleding sportevenementen sponsoren of als biermerk een festival.

Wat wil je gaan sponsoren?

Voordat je daadwerkelijk begint met sponsoring is het belangrijk om te onderzoeken wat voor sponsoring bij je bedrijf en identiteit past en op welke manier je dit wil invullen. Er is namelijk een breed scala van sponsormogelijkheden: je kunt aan sportsponsoring gaan doen maar ook aan kunst- en cultuursponsoring of evenementensponsoring. En dit kan in de vorm van geld, producten of diensten. Van alles is er mogelijk en realiseer je bij de sponsorkeuze wat je wil bereiken. Integreer de sponsoring ook in je marketingactiviteiten zodat het door de hele organisatie wordt ingezet en duidelijk is naar buiten. In geval van Speedbooks is er gekozen voor Nyck de Vries en sc Heerenveen omdat de snelheid van de autoracesport synoniem staat voor ons product en wij gevestigd zijn in Heerenveen. Speedbooks bezoekt iedere thuiswedstrijd van sc Heerenveen met (nieuwe) relaties. Dit is goed voor het netwerk en zo ontmoet je op een laagdrempelige manier de andere aanwezig die wellicht interessant kunnen zijn.

Wat levert sponsoring op?

Als je gaat sponsoren wordt je bedrijf meegenomen in uitingen wat anders niet mogelijk is en wat een breed en nieuw bereik heeft. Er gaan deuren open die anders gesloten blijven en je ontmoet zo een netwerk die je anders wellicht niet zou ontmoeten.

Hoe meet je het resultaat van jouw sponsoring?

Het is moeilijk om het resultaat van een sponsoring te meten. Wel is het mogelijk om voorafgaande een nul-meting van de naamsbekendheid te laten doen en achteraf een effect-meting zodat het resultaat duidelijk wordt. Een andere mogelijkheid is om bijvoorbeeld een korting te geven aan bezoekers van een evenement of wedstrijd die jij sponsort en dat ze met een speciale code deze korting kunnen gebruiken. Naast deze afwegingen is het altijd belangrijk om alles op papier te zetten zodat de afspraken duidelijk zijn. Hoe dan ook sponsoring geeft mogelijkheden die anders niet haalbaar zijn en ik, samen met alle collega’s van Speedbooks, zijn trots dat wij sponsor mogen zijn.

Deel deze informatie:

Meer dan 9700 tevreden gebruikers.

“Het gebruikersgemak & de snelle toepasbaarheid zijn voor mij belangrijke voordelen van de software.”

Ton Ooms
Ooms Accountants & Belastingadviseurs

Bekijk meer referenties
Geschikt voor élk boekhoudpakket, zoals:
Bekijk alle pakketten