Monza snel vergeten door pech voor Nyck de Vries

Op zaterdag 1 september is de hoofdrace op Monza in de Formule 2 verreden. Deze is ten prooi gevallen aan Tadasuke Makino. De Japanner behaalde met een slimme strategie zijn eerste overwinning in de Formule 2. Nyck de Vries beleefde na een sterk weekend op Spa een moeilijke zaterdag in Italië. Tijdens de training kampte Speedbooks rijder Nyck de Vries, de winnaar van de hoofdrace in Hongarije en België, met een technisch probleem. Uiteindelijk kwalificeerde Nyck zich als elfde. De coureur van Prema gaf iets meer dan één seconde toe op Russell. Nyck begon als elfde op de snelste baan, maar zakte in de eerste ronde terug tot de voorlaatste positie. Het duurde niet lang voordat ook Sette Camara De Vries te pakken had en Nyck op de laatste plek belandde. De na het raceweekend op Spa gemonteerd nieuwe motor leverde in Italië erg veel problemen op.

Nyck de Vries Monza

FotoFormulaK

“Al toen we richting de grid gingen had ik een probleem”, vertelt Nyck. “In Spa werd ik de koning van de start”, refereert De Vries aan zijn start in de sprintrace in België, waar hij van P8 naar P3 ging. “Ik kan je beloven dat de data identiek is, maar we leken hier een probleem met de koppeling te hebben. Dit hebben we echter nog niet gevonden”.

Herstel in de loop van de race voor Nyck de Vries

Nyck De Vries kreeg zijn bolide rondom de pitstop beter aan de praat en reed naar de dertiende positie. Het leek het maximaal haalbare, maar een sterke slotfase bracht Nyck op 10. De inhaalrace levert Nyck nog één WK-punt. Toch valt het geheel na de weelde van Spa voor De Vries enigszins tegen en stond deze race van meet af aan vooral in het teken van schadebeperking.

“Het eindresultaat schetst niet het ware plaatje”, zegt De Vries tegen Motorsport.com. Zijn problemen begonnen vrijdag al in de vrije training. Daarin kon hij door een technisch probleem slechts drie ronden rijden. “Daardoor stonden we al op achterstand”, baalt De Vries, die in de kwalificatie niet verder kwam dan P11. “Op elke set supersofts doe je in de kwalificatie één ronde. Als je er blind ingaat, dan is het heel moeilijk om het voor elkaar te krijgen.”

De schade beperken op de andere coureurs

George Russell heeft de Formule 2-sprintrace op Monza naar zijn hand gezet. De kampioenschapsleider profiteerde optimaal van een foutje van Artem Markelov en loopt daarmee wederom uit ten opzichte van Lando Norris. Nyck de Vries kende door een mislukte start en een lekke band een miserabele zondagochtend.

Antononio Fuoco werd zaterdagavond gediskwalificeerd vanwege een probleem met zijn gaspedaal. Hierdoor schoven alle coureurs achter hem een positie op. Het leverde Nyck de Vries een extra WK-punt (van de tiende naar de negende plek) en De Vries zou vanaf P9 vertrekken. Nyck kwam echter niet van zijn plek voor de opwarmronde. Zijn motor leek op het eerste oog te laten afslaan, maar de Formule 2 heeft ook problemen met de koppeling. Daarom startte Nyck in de sprintrace vanuit de pitstraat en volgde een lastige inhaalrace.

Nyck reed de sprintrace in het teken van schadebeperking. Het halen van punten leek na zijn mislukte start al lastig. Toch werkte Nyck zich gestaag door het veld. Een notering in de top 10 leek haalbaar, totdat de Israëliër Roy Nissany zich in de zijkant van De Vries boorde, waardoor hij een lekke rechtervoorband opliep. Alle hoop op een plek in de top 10 was daarmee verkeken. Nyck reed na de gedwongen pitstop verder, maar werd als zeventiende en laatste finishende coureur geklasseerd. Het maakt het raceweekend op Monza er één om snel te vergeten voor Nyck De Vries.

Meer dan 9700 tevreden gebruikers.

Rapportage in een heldere vorm, zonder zorgen over fouten en lay-out.

Snijtech
Peter Meindertsma

Bekijk meer referenties
Geschikt voor élk boekhoudpakket, zoals:
Bekijk alle pakketten