Uitstekend raceweekend Nyck de Vries op Spa-Francorchamps

Racer Nyck de Vries, gesponsord door Speedbooks, behaalde vrijdag 24 augustus 2018 op Spa-Francorchamps de eerste pole in de Formule 2. Nadat een eerdere snelste ronde werd geschrapt, lukte het Nyck uiteindelijk toch om de snelste tijd te zetten, nadat hij in de vrije training ook al de snelste was. “Yes, eindelijk!”, genoot de Vries na bij Motorsport.com. “We waren de hele dag al erg sterk en de eerste run was op dat moment ook goed genoeg voor de pole. Helaas werd mijn ronde weer geschrapt. In eerste instantie was ik verbaasd omdat ik niet het idee had dat ik er net buiten zat. Het was heel nipt, maar daar ligt een sensor die heel accuraat is. Regels zijn regels. Gelukkig konden we ons in de tweede run herpakken en antwoorden met een nog snellere tijd.”

Foto door FotoformulaK

Oranje boven met zege voor De Vries

Nyck de Vries boekte, na Hongarije, zijn tweede achtereenvolgende zege in de hoofdrace van de FIA Formule 2 op Spa-Francorchamps. Nyck kwam vanaf P1 goed weg. De Vries ontkwam door deze start in de lange run op het Kemmel Straight aan de slipstreams van zijn rivalen, terwijl daarachter heel wat stevige duels plaatsvonden. Vervolgens sloeg Nyck een stevig gat naar zijn achtervolgers, na twee ronden al 3 seconden en bij de stop in de tiende ronde was dat al 6 seconden. Na de pitstop van Artem Markelov reed Nyck weer op de eerste positie.

Toch werd het nog spannend, want de Virtual Safety Car werd nog ingezet door de brand in de wagen van Nirei Fukuzumi, na een ontplofte motor. Hierdoor verdween de voorsprong op Sette Camara en Russell. Maar in de laatste 7 ronden sloeg Nyck de Vries weer direct een gat en knokten zijn achtervolgers voor de overige podium plekken. De voorsprong werd dit keer niet groot, maar voldoende om de tweede hoofdrace op rij te winnen. Sette Camara en Russell maakten het podium compleet.

Nyck De Vries: ‘Ik ben extreem blij’

“Ik ben natuurlijk extreem blij om hier te winnen in mijn soort van thuisrace, voor het oog van al die Nederlandse fans”, laat De Vries weten kort nadat hij op het podium zijn beker in ontvangst heeft genomen. “Er zijn dit weekend ook familie en vrienden bij en het is altijd leuk om goed te presteren in hun bijzijn. Daarnaast waren we het hele weekend erg sterk en competitief, dus ik denk dat deze zege ook echt verdiend is. We hebben dit jaar nooit opgegeven en we zijn altijd blijven pushen en ook om die reden vind ik dat dit resultaat verdiend is.”

Tijdens de tweede race, vanwege de omgekeerde grid startte Nyck als achtste, reed Nyck voor de eerste bocht al op de derde plek. Bij het doven van de rode lichten schoot Nyck uitstekend van zijn positie. Hij startte aan de buitenkant van de baan, maar omdat hij zo goed van zijn plek kwam, had hij de ruimte om naar binnen te kruisen. Aan de binnenkant van La Source rukte De Vries vervolgens op naar P3, op jacht naar ‘de dubbel’ – winst in de hoofd- en sprintrace in hetzelfde weekend. Hij hoopte in de voetsporen te treden van Nico Rosberg, Lewis Hamilton, Nelson Piquet Jr, Nico Hülkenberg, Giorgio Pantano, Davide Valsecchi en Antonio Giovinazzi.

Maar het gat met leider Latifi werd groter, terwijl Nyck de Vries ingelopen werd door het achtervolgende treintje met Lando Norris, Alexander Albon en Artem Markelov. Nyck had teveel van zijn banden gevergd en in de laatste ronde reden Norris en Albon hem voorbij, terwijl Nyck Markelov voorbleef. Zo finishte Nyck op een nette P4, na gestart te zijn vanaf P8.

In het klassement gaat Russell nog aan de leiding, maar hij ziet Norris naderen. Het verschil tussen de Mercedes- en McLaren-junior is nu vijf punten: 188 om 183. Met 161 punten bezet Albon de derde plaats, Nyck De Vries is met 153 punten de nummer vier van de rangschikking. De volgende Formule 2-ronde is komend weekend op het circuit van Monza.

 

Meer dan 9700 tevreden gebruikers.

"Ik kan mij richten op onze kerntaak: transport!"

Joost van der Valk
Van Der Valk Transport B.V.

Bekijk meer referenties
Geschikt voor élk boekhoudpakket, zoals:
Bekijk alle pakketten