Wat is SBR

SBR staat voor Standard Business Reporting. Dit zijn richtlijnen die in 2016 ingevoerd zijn om rapportages te standaardiseren. Ieder bedrijf is verplicht om zijn jaarrekening en andere bedrijfsmatige rapportages aan te leveren aan de Kamer van Koophandel en/of hun bank. Doordat de rapportages in SBR format gedeponeerd worden kunnen deze eenvoudiger voor secundaire rapportages ingezet worden door bijvoorbeeld boekhouders of overheidsinstellingen. Door gebruik te maken van de rapportage software van Speedbooks genereert u eenvoudig de jaarrekening in SBR format en kunt u deze op elk moment eenvoudig openen of versturen. Bent u geïnteresseerd in hoe u met Speedbooks eenvoudig uw  jaarrekening genereert in SBR format of hoe de andere rapportages eruit zien? Lees dan verder.

Hoe werkt SBR

Door gegevens in een bedrijfsmatige rapportage volgens SBR richtlijnen te “labelen” ontstaat er eenduidigheid en zijn deze gemakkelijk over te zetten naar andere rapportages. Om vervolgens de gegevens zo veilig mogelijk te kunnen delen worden ze digitaal verstuurd via een speciale poort genaamd de “Digipoort”: Een digitaal kanaal van de overheid. Wanneer een rapport aangeleverd moet worden in SBR format zijn er meerdere belangrijke richtlijnen:

  • Bij het aanleveren van een rapportage moet er gebruik worden gemaakt van de Nederlandse Taxonomie. Dit is een gegevenswoordenboek waar de definities van alle benodigde gegevens in staan.
  • Gegevens van de rapportages moeten in een standaardtaal geschreven worden: XBRL. Deze taal geeft de gegevens hun betekenis mee. Door deze standaardisatie ontstaat er eenduidigheid en zijn ze herbruikbaar voor vervolg/andere rapportages.
  • De software wordt door middel van twee lijnen gelinkt aan de ontvangers. Op deze manier zullen de rapportages altijd bij de juiste ontvanger aankomen, wat de veiligheid van overdracht en vertrouwelijkheid van de informatie waarborgt.

Koppeling tussen SBR en Speedbooks

Met de rapportagesoftware van Speedbooks hoeft u zich geen zorgen te maken: De software werkt volgens de laatste SBR richtlijnen en elementen. Daarnaast maakt Speedbooks een koppeling met XBRLOne. Dit is een speciaal ingerichte en beveiligde SBR-omgeving, welke ervoor zorgt dat u gegevens veilig worden opgeslagen. Met deze koppeling zet u al uw financiële data snel om in een rapportage in SBR format, en is er een mogelijkheid deze geautomatiseerd te versturen. Bekijk een voorbeeld van een rapportage of vraag meteen een vrijblijvend een demo aan.

 

Meer dan 9700 tevreden gebruikers.

"Ik kan bedrijfsinformatie met Speedbooks rapportage software op eenvoudige wijze presenteren m.b.v. de grafische rapportmodellen."

Harald van Amerom
Hafkamp Gerechtsdeurwaarders

Bekijk meer referenties
Geschikt voor élk boekhoudpakket, zoals:
Bekijk alle pakketten