- Home
- Kennisbank
- Blogs
- Belang van jaarrekening en jaarverantwoording in de zorgsector
Belang van jaarrekening en jaarverantwoording in de zorgsector
De jaarrekening is in de zorgsector belangrijk en verplicht
Jaarrekeningen en een jaarverantwoording zijn van cruciaal belang in de zorgsector om transparantie, verantwoording, goed bestuur en financiële gezondheid te bevorderen, wat allemaal bijdraagt aan het leveren van hoogwaardige zorg aan patiënten.
Waarom is jaarrekening voor zorginstellingen verplicht
Zorginstellingen hebben een verantwoordelijkheid naar hun stakeholders, waaronder patiënten, medewerkers, financiers en de samenleving als geheel. Deze regelgeving heeft tot doel de integriteit en de kwaliteit van de zorgsector te waarborgen, evenals het voorkomen van misbruik en fraude met publieke middelen.
Voorbeeld Jaarrekening
Om je op weg te helpen heeft Speedbooks een voorbeeld jaarrekening met werkprogramma voor je klaarstaan. Deze kun je hier kosteloos downloaden.
Voor wie geldt de jaarrekeningplicht
Alle zorginstellingen die onder de WTZI (Wet Toelating Zorg Instellingen) vallen, en dus met publieke middelen werken, moeten jaarlijks een jaarrekening opstellen en publiceren. Dit zijn bijvoorbeeld ziekenhuizen, verpleeghuizen, thuiszorgorganisaties en andere zorginstellingen.
Wat is de WTZA
De Wet Toetreding Zorg Aanbieders (WTZA) regelt de eisen waaraan zorgaanbieders moeten voldoen om te kunnen toetreden tot de Nederlandse zorgmarkt. Het geeft richtlijnen voor de rechtsvormen, de bestuursstructuur, financiële eisen en een verplicht kwaliteitsplan.
Wat is de AWTZA
De Aanpassingswet Wet Toetreding Zorg Aanbieders (AWTZA) is op 1 januari 2022 in werking getreden en regelt de aspecten die voortkomen uit de invoering van de WTZA. Het geeft praktische kaders om meer professionele bedrijfsvoering te forceren en meer transparantie in de zorgsector te scheppen.
Regeling openbare jaarverantwoording WMG
De WTZI is per 1 januari 2022 gewijzigd in de WMG (Wet Marktordening Gezondheidszorg/Regeling openbare jaarverantwoording WMG).
Daardoor moeten nu ook zogenaamde ‘kleine' zorgaanbieders, zoals apotheken, tandartsen, huisartsen en fysiotherapeuten, verplicht hun cijfers over het afgesloten boekjaar openbaar maken.
Regelgeving voor jaarrekeningen zorgaanbieders: RJ655
Voor de jaarrekeningen gelden de zogenaamde RJ655-richtlijnen, opgesteld door de Raad voor de Jaarverslaggeving (RvJ). Ze bevatten voorschriften en aanbevelingen voor de opstelling van de jaarrekening.
De naam van het betreffende RJ-hoofdstuk 655 is veranderd. Voorheen werd gesproken van richtlijnen voor 'Zorginstellingen’, maar door de nieuwe WMG-wet (Regeling openbare jaarverantwoording WMG) nu van ‘Zorgaanbieders, jeugdhulpaanbieders en gecertificeerde instellingen’.
Test Speedbooks jaarrekeningsoftware zelf, vrijblijvend
Test vrijblijvend ons hele programma met de demoversie op onze website: www.speedbooks.nl/demo
Meer weten? Neem contact met ons op: 0513 - 82 01 30
Belangrijke elementen van de jaarrekening
De jaarrekening van een zorginstelling bestaat over het algemeen (minstens) uit
-
de balans
-
de winst-en-verliesrekening
-
het kasstroomoverzicht
De stukken worden altijd voorzien van een toelichting.
Specifieke vereisten jaarrekeningen voor zorginstellingen
Naast de algemene vereisten voor jaarrekeningen uit de RJ655 moeten zorginstellingen informatie verstrekken en dus verantwoorden over de geleverde zorg, subsidies, personeelskosten, vastgoed, investeringen in medische apparatuur en andere relevante aspecten van de bedrijfsvoering.
Het proces van jaarrekeningen opstellen in 5 stappen
Stap 1. Verzamel alle benodigde financiële gegevens over het afgelopen boekjaar.
Stap 2. Volg de richtlijnen en voorschriften van de RJ en andere relevante wet- en regelgeving om de jaarrekening op te stellen.
Stap 3. Geef context en uitleg bij de gepresenteerde cijfers, belangrijke gebeurtenissen en transacties die van invloed zijn op de financiële positie.
Stap 4. Laat de jaarrekening controleren door de accountant voor de wettelijk verplichte accountantsverklaring.
Stap 5. Presenteer de jaarrekening ter goedkeuring aan het bestuur en toezichthouders en deponeer cq. publiceer deze vervolgens op tijd bij de relevante instanties.
Ton Ooms, Ooms – Elzakkers Accountants en Belastingadviseurs
‘Speedbooks is een heel gebruiksvriendelijk systeem. Nieuwe klanten zijn eenvoudig en snel toe te voegen en binnen een uur hebben we de eerste cijfers paraat. Rapportages zijn ook makkelijk op een tablet of telefoon te raadplegen zodat je altijd en overal inzicht hebt in de stand van zaken.
Door wie wordt de jaarrekening zorg opgesteld
De jaarrekeningen van zorginstellingen worden over het algemeen opgesteld door de financiële afdeling van de zorginstelling, eventueel ondersteund door de accountant of financiële adviseur met kennis van de geldende regelgeving en richtlijnen.
Na het verzamelen van alle relevante financiële gegevens, zoals inkomsten, uitgaven, activa en passiva, verwerken zij die data tot de jaarrekening, bestaande uit de balans, de winst-en-verliesrekening, het kasstroomoverzicht en de toelichtingen.
Bestuurlijke verantwoordelijkheid voor de jaarrekening
Het bestuur is verantwoordelijk voor de algemene gang van zaken van de zorginstelling en daar hoort ook het waarborgen van een transparante en nauwkeurige jaarverslaggeving bij. Zij moeten er voor zorgen dat de jaarrekening aan alle relevante wet- en (RJ-)regelgeving voldoet en aan de eisen van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA).
Verantwoordelijkheden van interne toezichthouders
Interne toezichthouders, zoals de Raad van Toezicht (RvT) of Raad van Commissarissen (RvC) zijn vaak betrokken bij het selecteren van de externe accountant die de jaarrekening moet controleren en ze beoordelen ook de uitkomsten van die audit. Als alles akkoord is keuren zij de jaarrekening officieel goed en is de jaarrekening gereed voor publicatie.
Rol cliëntenraden in het jaarverantwoordingsproces
Een cliëntenraad is verplicht voor alle zorginstellingen die vallen onder de Wet Medezeggenschap Cliënten Zorginstellingen (WMCZ). Dat zijn onder meer instellingen waar patiënten verblijven, zoals hospitalen en verzorgingstehuizen, en organisaties die langdurige zorg verlenen, zoals een thuiszorgorganisatie. Cliëntenraden worden ten bate van de transparantie vaak betrokken bij het beoordelen van de jaarrekeningen.
Ton Huisman - Your Controller
"Doordat Twinfield boekhoudsoftware Speedbooks als handige aanvulling recommandeerde ben ik met Speedbooks in contact gekomen. De mogelijkheden, output en bedieningsgemak spraken mij direct aan, waarna ik eind 2015 het pakket direct heb aangeschaft. Ik beoordeel Speedbooks zeer positief zowel qua mogelijkheden, techniek en effectiviteit van de helpdesk.
In mijn optiek is alles even handig maar het consolideren en rapporteren van complexe internationale organisaties geeft mij persoonlijk het meeste toegevoegde waarde. Met Speedbooks is een enorme tijdwinst te behalen voor financials voor kwalitatief goede en volledige rapportages, die bovendien nog op maat kunnen worden aangepast."
Belang van feedback en inspraak van cliëntenraad
Cliëntenraden wordt vaak om feedback en input gevraagd bij zaken die direct van invloed zijn op de zorgverlening aan cliënten. Zoals inzake investeringen in nieuwe apparatuur, uitbreiding van diensten, of verbeteringen aan de faciliteiten. De jaarrekening van een afgelopen boekjaar en de plannen voor een aanstaand boekjaar worden zeker beïnvloed door de aanbevelingen van cliëntenraden.
De rol van externe toezichthouders
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) bewaakt de kwaliteit van de zorgaanbieders. De Nederlandse Zorg Autoriteit (NZA) bewaakt de naleving van de financiële jaarverantwoording zoals boven omschreven (NZA-toezicht). Ze geven voorlichting, trainingen en ondersteuning als daar behoefte aan is.
Mogelijke sancties bij niet op tijd publiceren
Als jaarrekeningen niet aan de vereisten van openbare jaarverantwoording voldoen of te laat worden ingediend, kunnen door de NZA waarschuwingen en boetes gegeven worden.
Een en ander kan zelfs leiden tot het intrekken van vergunningen of andere juridische stappen.
Hoe en waar wordt de jaarverantwoording openbaar gemaakt
Zorginstellingen zijn verplicht om hun jaarrekeningen elk jaar en op tijd te deponeren bij de KvK (Kamer van Koophandel). vandaag de dag gaat dat digitaal via een veilige online verbinding: SBR (Standaard Business Reporting). De jaarrekeningen zijn daarna voor iedereen toegankelijk.
Vanwege de transparantie publiceren organisaties de jaarrekening vaak op hun eigen website. Soms wordt de jaarrekening door overheidsinstanties gevraagd, zoals door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en voor het eerder genoemde NZA-toezicht, en gepubliceerd op hun websites.
Waarom verplichte openbare jaarverantwoording
Zorginstellingen en andere zorgaanbieders die met publiek geld werken, zoals subsidies, persoonsgebonden budgetten, vergoedingen uit ziekte(kosten)wetten, zoals de Zorgverzekeringswet en de Wet langdurige zorg, moeten dit verantwoorden aan de financiers van die gelden, namelijk de maatschappij cq. de samenleving. Daarom geldt voor aanbieders van zorg vanuit de Zorgverzekeringswet of de Wet langdurige zorg een jaarverslagplicht.
Martin Prenen - Grip Accountants en Adviseurs
"We kwamen met Speedbooks in aanraking toen wij jaren geleden op zoek waren naar een passende tool voor het maken van actuele financiële rapportages. Onze klanten actueel inzicht geven in hun cijfers is voor ons en onze klanten uiteraard heel belangrijk en actuele cijfers zien wij als voorwaarde voor het geven van écht goed advies. Naar wens aan te passen Speedbooks is een applicatie die ervoor zorgt dat de cijfers snel en zonder gedoe op de juiste plaats komen te staan. Daarbij kun je je financiële rapportage aanpassen zoals je wilt; je kunt KPI's en visuals bijvoorbeeld makkelijk afstemmen op de behoeften van een klant."
Het belang van transparantie door publieke verantwoording
Omdat met geld van de samenleving wordt gewerkt, is het belangrijk dat diezelfde samenleving kan controleren wat ermee gebeurt. Op een transparante manier moet er daarom inzicht gegeven worden in de financiële positie en prestaties van de zorginstellingen en overige zorgaanbieders aan belanghebbenden, waaronder patiënten, overheden en financiers.
Niet alleen verantwoording, ook voor bedrijfsvoering
Zorginstellingen gebruiken financiële rapportages om beslissingen te nemen over budgettering, investeringen, personeelsbeleid en strategische planning. Door regelmatig financiële rapportages te analyseren, kunnen zorginstellingen potentiële financiële risico's identificeren en proactief maatregelen nemen om deze risico's te beheersen. Door inzicht te krijgen in hun financiële positie en prestaties, kunnen ze beter geïnformeerde beslissingen nemen die de efficiëntie en effectiviteit van de zorg verbeteren.
Externe communicatie met partners
Jaarrekeningen en jaarverslagen kunnen belangrijk zijn bij het aangaan van partnerschappen met andere zorginstellingen of organisaties. Betrouwbare financiële rapportages kunnen het gemakkelijker maken om financiering te verkrijgen tegen gunstige voorwaarden.
Waarom uren spenderen als het in minuten kan?
Werk Slimmer, Niet Harder, met Speedbooks®. Ontdek de revolutionaire manier van financiële rapportage. Met onze gratis demoversie kun je zelf:
-
Consolideren in slechts 3 kliks
-
Een compleet jaarrapport genereert in 5 minuten
-
Je eerste rapportage klaar hebt in 10 minuten
Stap nu in de wereld van efficiënte en betrouwbare rapportagesoftware en doe meer in minder tijd!
Maatschappelijke betrokkenheid
Belanghebbenden zoals patiënten, medewerkers, leveranciers en lokale gemeenschappen worden via een jaarverslag met jaarrekening en toelichting betrokken bij de zorginstellingen in hun leefomgeving. Een transparant jaarverslag dat inzicht geeft in de algehele (financiële) prestaties en impact van de zorginstelling op zijn omgeving geeft vertrouwen en waarborgt deze.
Hulp vragen bij jaarrekening zorginstellingen
Het opstellen van een jaarverslag met jaarrekening voor de zorgsector vraagt kennis van en ervaring met de specifieke (RJ-) regelgeving.
Bij de bracheorganisaties binnen de zorg is vaak ondersteuning en advies en andere hulp bij financiële rapportage beschikbaar.
Gespecialiseerde accountantskantoren en financieel en/of juridisch adviseurs kunnen adviseren over boekhoudkundige vraagstukken en zorgen voor een correcte financiële verslaglegging.
Tot slot zijn specifieke softwarepakketten beschikbaar die zijn afgestemd op de zorgsector en op het correct opstellen van jaarrekeningen.
Over de schrijver drs. Konstantijn Mikes
Oprichter, bedenker en aandeelhouder van Speedbooks rapportagesoftware Konstantijn Mikes (1966) is afgestudeerd econoom. Hij studeerde Economics aan de vooraanstaande Erasmus universiteit te Rotterdam.
Bij Speedbooks is hij onder meer verantwoordelijk voor de inhoudelijke ontwikkeling van de rapportagesoftware, en stuurt hij de interne developpers en de externe ontwikkelaars aan.