1. Home
  2. /
  3. Kennisbank
  4. /
  5. Blogs
  6. /
  7. Aangifte VPB of IB doen

Aangifte VPB of IB doen

Rekenmachine En Bonnetjes

Gepubliceerd:

4 april 2024

Geschreven door:

drs. Konstantijn Mikes

Delen:

Moet je altijd belastingaangifte doen?

In Nederland zijn alle ondernemers verplicht om belastingaangifte te doen. Afhankelijk van je ondernemingsvorm VPB; vennootschapsbelasting of IB; inkomstenbelasting.

De vennootschapsbelasting is een belasting op de winst van rechtspersonen (BV, NV et cerea), alle overige ondernemers cq. natuurlijke personen, betalen inkomstenbelasting.

Wat is VPB, waar staat de P voor

VPB is VennootschapsBelasting. De P is de P uit het woord -schaP. VB werd namelijk al als afkorting gebruikt voor VermogensBelasting. Dus om verwarring tegen te gaan is voor VennootschaPsBelasting VPB als afkorting gekozen.

Wat betekent IB

IB staat voor InkomstenBelasting, een belasting die wordt geheven op het inkomen van natuurlijke personen.

In dit geval over het zogenaamde zelfstandig ondernemersinkomen:

het inkomen dat zelfstandige ondernemers (zoals eenmanszaken) genereren uit hun bedrijfsactiviteiten.

 

ondernemer

Belangrijkste rechtsvormen of rechtspersonen

In Nederland zijn de twee belangrijkste rechtsvormen voor ondernemers een eenmanszaak (of zzp) en een besloten vennootschap (BV).

De keuze om als startende ondernemer een eenmanszaak te beginnen of een BV hangt af van verschillende factoren. Zoals de grootte van de onderneming en de werkzaamheden, aansprakelijkheidskwesties, belastingoverwegingen en persoonlijke voorkeuren van de starter.

Belangrijkste juridische verschil tussen een eenmanszaak en een BV

In een eenmanszaak is er geen juridische scheiding tussen de onderneming en de eigenaar. Dit betekent dat de eigenaar persoonlijk aansprakelijk is voor alle zakelijke schulden en verplichtingen. Als het bedrijf failliet gaat, kan het persoonlijke bezittingen van de eigenaar aantasten. Dit is een serieus risico.

Daarom beter een BV?

Een BV heeft rechtspersoonlijkheid, wat betekent dat de aansprakelijkheid van de eigenaar is beperkt tot het geïnvesteerde kapitaal in de BV, waardoor persoonlijke bezittingen (beter) beschermd zijn.

Eenmanszaken zijn eenvoudiger op te zetten, terwijl je bij het oprichten van een BV formele procedures moet volgen, zoals het opstellen van statuten en het uitgeven van aandelen.

Belangrijkste financiële verschil tussen een eenmanszaak en een BV

Bij het starten van een eenmanszaak is er geen verplicht minimumkapitaal vereist. Als eigenaar ben je volledig (eind)verantwoordelijk voor het financieren van de onderneming.

Bij het oprichten van een BV is er een wettelijke minimum-kapitaalvereiste. Die kan komen van de eigenaar en eventuele andere investeerders. Het kapitaal is dan verdeeld over aandelen, in verhouding verdeeld over de financiers.

winst maken

Winstbelasting

De belastbare winst van een eenmanszaak valt onder het inkomen van de eigenaar, dan moet je een inkomstenbelasting aangifte indienen.

Een BV heeft te maken met vennootschapsbelasting over de behaalde belastbare winst of fiscale winst.

Geld dat wordt uitgekeerd aan aandeelhouders, de zogenaamde dividenden, zijn ook belast (dividendbelasting).

Starten als kleine onderneming

In het algemeen geldt dat ondernemers vaak starten als eenmanszaak vanwege de eenvoudige administratie en lagere kosten. En als eigenaar van een eenmanszaak heb je volledige controle over het bedrijf en geen partners of aandeelhouders waarmee je rekening moet houden.

Flexibel starten

Dat alles zorgt ervoor dat je in een opstartfase waarin je wellicht zoekende bent naar de juiste vorm en inhoud van je onderneming, zeer flexibel bent. Direct inspringen op kansen of bedreigingen, je koers wijzigen, samenwerkingen aangaan, er komt van alles op je pad.

Als je onderneming groeit

Naarmate de onderneming groeit, kan het voordelig zijn om over te stappen naar een BV vanwege belastingvoordelen en de bescherming van het privévermogen.

De vennootschapsbelasting heeft een ander tarief en andere regels dan de inkomstenbelasting. Het voordeel van een BV is dat het ondernemingsvermogen gescheiden is van het privévermogen, waardoor ondernemers minder persoonlijk aansprakelijk zijn.

Ben je altijd ondernemer voor de belasting

Lang niet iedere ondernemer is ook ondernemer voor de belastingdienst. Als je deelneemt aan het economisch verkeer en winst kunt verwachten, is er een bron van inkomen, dan ben je (waarschijnlijk) ondernemer of fiscale eenheid voor de inkomstenbelasting.

Als de activiteiten zich afspelen binnen de hobby- of familiesfeer, ben je geen ondernemer voor de inkomstenbelasting.

Goed advies

Het is belangrijk om goed advies in te winnen, bij een belastingadviseur of accountant, om de meest geschikte structuur voor de onderneming te bepalen en te zorgen voor een optimale fiscale situatie.

Aangifte VPB en IB doen is stressvol en kost tijd.

Het loont een adviseur in te schakelen. Deze kan de aangifte op basis van de meest recente fiscale regelingen en eisen opstellen en indienen.

consultant

Wettelijke indientermijn VPB aangifte en uitstel aanvragen

Vanaf de zogenaamde balansdatum hebben ondernemingen 7 maanden de tijd om jaarlijks aangifte vennootschapsbelasting VPB te doen.

Ondernemingen die meer tijd nodig hebben voor de VPB-aangifte, kunnen om uitstel vragen. Standaard geeft de belastingdienst vijf maanden uitstel. Dat moet dan wel binnen vijf maanden na afloop van het boekjaar/voorgaande jaar zijn aangevraagd.

Wettelijke indientermijn IB en uitstel aanvragen

Ondernemers moeten hun aangifte inkomstenbelasting indienen binnen drie maanden na afloop van het boekjaar, normaal gesproken in elk geval voor 1 mei van het volgende jaar.

Uitstel aanvragen kan, waardoor de deadline wordt verlengd. Dit uitstel is vaak tot 1 september van het betreffende belastingjaar.

Voorkom een boete

Het is altijd verstandig om de actuele regels te controleren of advies in te winnen bij een belastingadviseur om ervoor te zorgen dat je op tijd en in overeenstemming met de wet je aangifte indient.

Niet op tijd insturen en betalen van de aanslag VPB of IB kan een boete of een navorderingsaanslag opleveren.

speedbooks dashboard

Aangifte doen met rapportagetool met Exportmodules

Professionele rapportagesoftware, zoals Speedbooks, maakt het op tijd en correct doen van aangiftes heel gemakkelijk.    Met zogenaamde export-modules regel je snel je belastingaangifte. 

De rapportagesoftware van Speedbooks verzamelt alle gegevens, waarna je die eenvoudig kan importeren in fiscale aangifte software.

Met onder meer van Fiscaal OnlineNextens Online en Fiscaal Gemak doe je daarna online aangifte vennootschapsbelasting.

Lees meer op: https://www.speedbooks.nl/rapportage/modules/export-modules

Drs. Konstantijn Mikes

Over de schrijver drs. Konstantijn Mikes

Oprichter, bedenker en aandeelhouder van Speedbooks rapportagesoftware Konstantijn Mikes (1966) is afgestudeerd econoom. Hij studeerde Economics aan de vooraanstaande Erasmus universiteit te Rotterdam.

Bij Speedbooks is hij onder meer verantwoordelijk voor de inhoudelijke ontwikkeling van de rapportagesoftware, en stuurt hij de interne developpers en de externe ontwikkelaars aan.

Meer over Konstantijn Mikes op LinkedIN