- Home
- Kennisbank
- Blogs
- Statische Liquiditeit Berekenen: Een Stap-voor-Stap Gids
Statische Liquiditeit Berekenen: Een Stap-voor-Stap Gids
Even opfrissen; wat is Liquiditeit
De Liquiditeit berekenen geeft aan hoe gemakkelijk een bedrijf of persoon aan kortlopende betalingsverplichtingen kan voldoen. Het gaat om de mate waarin bezittingen, zoals cash geld en snel verkoopbare activa, direct beschikbaar zijn om financiële verplichtingen en schulden op korte termijn te betalen.
Is Statische Liquiditeit hetzelfde als Liquiditeit of vlottende activa
Nee, Statische liquiditeit is een specifieke manier om liquiditeit te meten op basis van de balans op een bepaald moment.
Vlottende activa zijn bezittingen van een bedrijf die binnen één jaar in geld, dus liquiditeit kunnen worden omgezet. Vlottende activa zijn minder permanent dan Vaste activa (zoals gebouwen en machines) en spelen wel een belangrijke rol in de liquiditeit van een onderneming.

Wat is het nut van berekenen Statische Liquiditeit
Het berekenen van Statische liquiditeit is nuttig omdat het inzicht geeft in de korte termijn financiële gezondheid van een bedrijf. Statische liquiditeit geeft inzicht bij het beoordelen of een onderneming voldoende middelen heeft om haar kortlopende verplichtingen te voldoen.
Is Statische Liquiditeit momentopname of volledig beeld
Omdat de Statische liquiditeit gemeten wordt op basis van de balans op een bepaald moment en de balans altijd een momentopname is, geeft statische liquiditeit geen volledig beeld van de daadwerkelijke betalingscapaciteit over tijd.
Hoe bereken je Statische Liquiditeit
Dit wordt vaak uitgedrukt met de current ratio en de quick ratio die verhoudingen aangeven tussen Vlottende activa en kortlopende schulden, zoals:
-
Current ratio = vlottende activa ÷ kortlopende schulden
-
Quick ratio = (vlottende activa - voorraden) ÷ kortlopende schulden
Bestaat er ook Dynamische Liquiditeit
Omdat Statische liquiditeit gebaseerd is op een momentopname, wordt het vaak aangevuld met Dynamische liquiditeit, die kijkt naar werkelijke kasstromen over tijd.
Bij Dynamische liquiditeit berekenen kijkt men naar de daadwerkelijke geldstromen van een bedrijf over een bepaalde periode, in tegenstelling tot Statische liquiditeit, die gebaseerd is op een momentopname van de balans.
Het geeft een realistischer beeld van de financiële gezondheid van een bedrijf en toont of er daadwerkelijk voldoende geld binnenkomt om uitgaven te dekken en er gezonde liquiditeit is.

Wat is het nut van Dynamische Liquiditeit berekenen
Het berekenen van dynamische liquiditeit is nuttig omdat het inzicht geeft in de werkelijke betaalcapaciteit van een bedrijf over een bepaalde periode.
-
Een bedrijf kan winstgevend zijn, maar alsnog failliet gaan als het geen liquide middelen, dus geld, op het juiste moment beschikbaar heeft en er een lage liquiditeit is.
-
Helpt bedrijven om pieken en dalen in inkomsten en uitgaven, goede liquiditeit te managen.
-
Maakt het mogelijk om toekomstige investeringen of financieringsbehoeften in te schatten.
-
Een bedrijf kan op papier goede liquiditeit hebben, maar als debiteuren te laat betalen of de kasstroom negatief is, kan dit problemen veroorzaken.
Hoe bereken je Dynamische Liquiditeit
Je berekent de Operationele kasstroom = Ontvangsten uit bedrijfsactiviteiten/inkomende geldstroom – Uitgaven aan bedrijfsactiviteiten/uitgaande geldstroom.
En de Cashflowratio’s, zoals de cashflow coverage ratio, die aangeeft of de operationele kasstroom voldoende is om de kortlopende schulden te dekken.
Wat is het verschil tussen Statische en Dynamische Liquiditeit in 1 zin
Dynamische Liquiditeit laat zien of een bedrijf echt voldoende cash heeft om gezond te blijven, terwijl Statische Liquiditeit alleen laat zien of dat theoretisch zo zou moeten zijn.
Ratio's niet altijd voldoende voor werkelijke financiële situatie
Zoals eerder genoemd zijn Ratio's, zoals statische liquiditeit gebaseerd op een momentopname van de balans, die snel kan verouderen. De situatie kan snel veranderen door bijvoorbeeld onverwachte uitgaven of inkomsten, die ratio’s niet direct weerspiegelen.
Veel ratio’s kijken niet naar de werkelijke uitgaande geldstroom en inkomende geldstroom van een bedrijf, die cruciaal zijn voor de dagelijkse werking.

Meest voorkomende interpretatiefouten bij Liquiditeitsratio’s
Het kan bijvoorbeeld zijn dat een bedrijf veel winst maakt, maar geen liquide middelen heeft omdat klanten nog niet betaald hebben (debiteuren).
Verschillende sectoren hebben verschillende normen voor ratio’s. Een ratio die goed lijkt in de ene sector, kan problematisch zijn in een andere.
De manier waarop een bedrijf zijn boekhouding uitvoert (bijv. waardering van voorraden, afschrijving, etc.) kan de uitkomsten van ratio’s beïnvloeden. Dit kan leiden tot een vertekend beeld van de werkelijke financiële situatie en hoeveelheid liquide middelen.

Liquiditeitsratio’s soms misleidend zonder context
Financiële ratio’s houden geen rekening met kwalitatieve factoren zoals Managementkwaliteit, Marktpositie en toekomstige groeivooruitzichten. En/of interne risico’s zoals veroudering van apparatuur of afhankelijkheid van een enkel product of klant.
Factoren zoals economische omstandigheden, regelgeving of politieke instabiliteit kunnen invloed hebben op een bedrijf, de financiële ratio en de liquide middelen, maar worden niet direct weerspiegeld in ratio’s.
Bijvoorbeeld: Current Ratio hoger dan 1 is niet altijd financieel gezond
Een ratio kan gezond lijken, maar de onderliggende details kunnen zorgen voor problemen. Bijvoorbeeld, een hoge current ratio van meer dan 1 kan betekenen dat een bedrijf veel bezittingen heeft, maar als die bezittingen moeilijk te verkopen zijn, kan dit een risico vormen voor de liquide middelen.
De liquiditeit kan dan ondanks de positieve cijfers alsnog onder druk staan, waardoor toekomstige betalingsverplichtingen niet voldaan kunnen worden.
Waarom zijn Standaardnormen niet altijd van toepassing
In kapitaalintensieve sectoren (zoals de industrie of de bouw) kunnen bedrijven vaak minder liquide zijn, omdat ze veel vast kapitaal (machines, gebouwen) bezitten, maar mogelijk lagere kortlopende activa.
In dienstverlenende sectoren kan de liquiditeit veel hoger zijn, omdat deze bedrijven minder afhankelijk zijn van vaste activa en mogelijk sneller cash genereren.
Veel bedrijven, vooral in de detailhandel of landbouw, hebben seizoensgebonden fluctuaties in hun activiteiten.
Welke aanvullende factoren tellen mee bij Liquiditeitsanalyses
Het vermogen van een bedrijf om externe financiering aan te trekken (zoals kredieten of leningen) heeft invloed op de liquiditeit. Bedrijven met toegang tot flexibele kredietlijnen kunnen tijdelijk een lagere liquiditeit hebben zonder in financiële problemen te komen.
Financieringskosten en de beschikbaarheid van kortlopende en langlopende schulden moeten ook worden meegenomen in de analyse.
Rentevoeten, inflatie en economische groei kunnen de liquiditeit beïnvloeden, vooral voor bedrijven die afhankelijk zijn van externe financiering of die sterk getroffen worden door economische schommelingen.
Top 10: Hoe Toekomstige Liquiditeits Problemen signaleren
Top 1. Regelmatige kasstroomprognoses maken voor de komende maanden.
Top 2. Vertraging in debiteurenbetalingen, er wordt (te) laat betaald.
Top 3. Het volgen van de snelheid waarmee voorraden worden omgezet in verkopen (voorraadrotatie) kan helpen om te signaleren of er teveel kapitaal vastzit in voorraden.
Top 4. Een toename van kortlopende schulden en renteverplichtingen voor bijvoorbeeld kort vreemd vermogen kan de liquiditeit belasten.
Top 5. Als een bedrijf afhankelijk is van externe financiering om de operationele financiële verplichtingen te dekken, kan dit duiden op een verhoogd liquiditeitsrisico.
Top 6. Moeilijkheden bij het verkrijgen van krediet of hogere kosten voor leningen kunnen aangeven dat kredietverstrekkers zich zorgen maken over de financiële gezondheid van het bedrijf.
Top 7. Als een bedrijf steeds vaker gebruik maakt van langere betalingstermijnen, kan dit een indicatie zijn van aankomende liquiditeitsproblemen.
Top 8. Daling van de winstmarges of afname van de omzet kan betekenen dat het bedrijf minder kasstroom genereert, wat uiteindelijk kan leiden tot liquiditeitsproblemen.
Top 9. Seizoensgebonden of tijdelijke cashflowtekorten zorgen voor fluctuaties in de cashflow. Strategische cashflowplanning kan helpen om de liquiditeit te beheren en toekomstige problemen te voorkomen.
Top 10. Veranderingen in de economie, zoals een recessie, stijgende rentetarieven, of een daling van de consumentenvraag, kunnen de liquiditeit beïnvloeden.
5 TIPS: Hoe verbeter je Statische en Dynamische Liquiditeit
-
Sneller debiteuren innen, strakke betalingsherinneringen en automatiseren.
-
Voorraadbeheer optimaliseren om kapitaal niet onnodig vast te zetten.
-
Slim omgaan met leverancierskredieten en kortlopende schulden om liquiditeit te verhogen.
-
Kosten verlagen zonder groeiplannen te belemmeren.
-
Liquiditeitsbegrotingen gebruiken om betalingsverplichtingen op lange termijn inzichtelijk te maken.

Liquiditeitsanalyse automatiseren met Rapportage Software
Het automatiseren van een liquiditeitsanalyse met behulp van de rapportagesoftware zoals van Speedbooks biedt een efficiënte en nauwkeurige manier om inzicht te krijgen in de financiële gezondheid van uw onderneming.
Speedbooks kan eenvoudig worden gekoppeld aan meer dan 180 verschillende boekhoudpakketten. Hierdoor worden financiële gegevens automatisch geïmporteerd, wat handmatige invoer minimaliseert en de kans op fouten verkleint.
De geïntegreerde liquiditeitsplanner geeft zowel in tabelvorm als via grafische weergaven inzicht in de liquiditeitspositie. Door zelf variabelen toe te voegen, zoals betaaltermijnen, worden de prognoses nauwkeurig(er) afgestemd op specifieke situaties.

Interactief Forecast Dashboard overal bij de hand
Het Interactieve Forecast Dashboard stelt gebruikers in staat om diverse scenario's en hun financiële gevolgen te simuleren. Door variabelen zoals marktschommelingen en investeringen in te voeren, kunnen de impact op de liquiditeit worden beoordeeld en onderbouwde beslissingen worden genomen.
Het dashboard toont de real time situatie, 24/7, waar ook ter wereld op pc, tablet en mobiele telefoon via de Speedbooks-APP.
In 5 Stappen Automatisering klaar met Speedbooks
-
Data-import: Koppel uw boekhoudpakket aan Speedbooks om financiële data automatisch te importeren.
-
Prognose-instelling: Gebruik de liquiditeitsprognosemodule om toekomstige kasstromen te voorspellen.
-
Scenario-analyse: Pas het Forecast Dashboard toe om verschillende financiële scenario's te analyseren.
-
Rapportagegeneratie: Creëer periodieke rapportages en dashboards voor continue monitoring en evaluatie.
-
Onder Controle: Gemakkelijk en betaalbaar beter financieel beheer en strategische planning.
Over de schrijver drs. Konstantijn Mikes
Oprichter, bedenker en aandeelhouder van Speedbooks rapportagesoftware Konstantijn Mikes (1966) is afgestudeerd econoom. Hij studeerde Economics aan de vooraanstaande Erasmus universiteit te Rotterdam.
Bij Speedbooks is hij onder meer verantwoordelijk voor de inhoudelijke ontwikkeling van de rapportagesoftware, en stuurt hij de interne developpers en de externe ontwikkelaars aan.
