- Home
- Kennisbank
- Blogs
- Verschil Tussen Cashflow en Liquiditeit: Een Financiële Vergelijking
Verschil Tussen Cashflow en Liquiditeit: Een Financiële Vergelijking
Verschil tussen cashflow en liquiditeit. Dit artikel maakt een einde aan de verwarring.
Er zit een wezenlijk verschil tussen cashflow en liquiditeit. Cashflow, ook wel kasstroom genoemd, en liquiditeit lijken verwant, omdat beide over geldstromen en betalingsverplichtingen gaan, maar ze zijn niet hetzelfde.
-
Cashflow gaat over de 'beweging' van geld in en uit de onderneming.
-
Liquiditeit gaat over de beschikbaarheid van geld op de korte termijn om schulden te betalen.
De verwarring kan problemen veroorzaken bij financiële planning als bedrijven denken dat een goede cashflow automatisch betekent dat ze ook voldoende liquide zijn om hun rekeningen te betalen.
Problemen door verschil cashflow en liquiditeit
Een onderneming kan een positieve kasstroom of cashflow hebben, maar als het niet genoeg directe contanten of snel verhandelbare activa heeft, kan het toch niet liquide zijn.
Omgekeerd kan een bedrijf liquide zijn (met voldoende contanten of activa), maar toch te maken hebben met een negatieve cashflow, wat kan wijzen op een structureel probleem in de bedrijfsvoering.
Beide moeten dus eigenlijk altijd positief zijn om financiële en operationele problemen te voorkomen cq. te zorgen voor financiële gezondheid.
Wat is cashflow
Cashflow is dus de beweging of de flow van inkomend geld en uitgaven binnen een bedrijf. In de praktijk dus het geld dat letterlijk binnenkomt door verkoop en productie en het geld dat uitgegeven wordt aan financiële verplichtingen, kosten, salarissen, huur en de inkoop van voorraden.
Positieve cashflow versus negatieve cashflow
Positieve kasstroom of cashflow betekent dat er meer geld binnenkomt dan eruit gaat, terwijl negatieve cashflow het tegenovergestelde is. Zo eenvoudig is dat.
Een te hoge uitgaande geldstroom en dus negatieve cashflow gedurende een bepaalde periode leidt onherroepelijk tot financiële problemen of zelfs faillissement.
Ontstaan van negatieve cashflow
Vanzelfsprekend ontstaat een negatieve cashflow als je gedurende een bepaalde periode niet genoeg verkoopt, er een negatieve inkomende geldstroom is. Het nauwkeurig doorlichten van bedrijfsproces, inkomsten en uitgaven is nodig om de oorzaken te identificeren en tijdig ingrijpen mogelijk te maken.
Cashflowproblemen kunnen ook ontstaan als je voor het produceren van goederen, veel moet voorfinancieren.
Wat betekent: de vrije cashflow berekenen
De vrije cashflow is de financiële armslag die overblijft nadat alle uitgaven gedaan zijn die nodig zijn om zijn bedrijfsvoering in stand te houden (operationele kosten, middelen, machines etc.) en te laten groeien.
Wat dan overblijft is de vrije cashflow: 'vrij' om te gebruiken voor extra investeringen, winstuitkeringen of bijvoorbeeld het verminderen van lopende schulden.
Wat betekent netto cashflow
De netto cashflow is het letterlijke bedrag aan geld dat een organisatie overhoudt, nadat alle inkomende en uitgaande geldstromen van een bepaalde periode met elkaar zijn verrekend.
Het is het verschil tussen de totale inkomsten (cash inflows) en de totale uitgaven (cash outflows) van een onderneming.
Wat is winst cashflow
Dit wordt ook wel de operationele cashflow genoemd en is de inkomende geldstroom die direct voortkomt uit de verkoop van goederen of diensten. Zonder rekening te houden met investerings- of financieringsactiviteiten en afschrijvingen.
Hoe kun je de cashflow en daarmee ook de liquiditeit snel verbeteren bij negatieve cashflow
-
Verhoog (met beleid) de prijzen van je producten of diensten om de inkomsten te verhogen.
-
Vraag klanten om sneller te betalen, hanteer kortere betalingstermijnen of korting bij snel betalen.
-
Verstuur facturen direct na het leveren van goederen of diensten.
-
Voorkom voorfinanciering, door klanten te vragen om een aanbetaling of voorschot.
-
Voorkom dat openstaande vorderingen te lang blijven liggen, schakel een incassobureau in.
Kostenbeheersing zorgt voor betere cashflow
Snijd in onnodige of inefficiënte uitgaven, zoals onnodige abonnementen en reiskosten. Automatiseer waar kan.
Onderhandel met leveranciers voor betere voorwaarden, zoals langere betalingstermijnen of volumekortingen.
Beheer voorraden zo efficiënt mogelijk om kapitaal niet vast te zetten in overtollige voorraden.
Overweeg om vaste activa zoals bedrijfsmiddelen te leasen, zodat je grote eenmalige uitgaven omzet in kleinere, regelmatige betalingen.
Soorten cashflow
-
Operationele cashflow: Geldstroom uit de dagelijkse bedrijfsactiviteiten.
-
Investeringscashflow: Geld dat wordt besteed aan of verkregen uit investeringen.
-
Financieringscashflow: Geldstroom uit financiering, zoals leningen of het uitgeven van aandelen.
Wat betekent liquiditeit, liquide middelen en vlottende activa
Liquiditeit is de mate waarin een bedrijf in staat is om op de korte termijn aan zijn verplichtingen te voldoen. Het meet hoe snel een bedrijf zijn bezittingen (zoals contant geld of gemakkelijk verhandelbare activa) kan omzetten in contanten -de liquide middelen- om schulden af te betalen.
Deze snelle -dus vlotte en actieve- liquide middelen worden ook ook wel de vlottende activa genoemd.
Wat is positieve liquiditeit
Een bedrijf dat liquide is, heeft voldoende middelen om zijn korte termijnschulden te betalen, zonder dat het externe financiering hoeft aan te trekken.
Daarnaast stelt het de organisatie in staat om (economische) tegenvallers op te vangen of juist kansen die zich voordoen, bijvoorbeeld een prijsaanbieding van een grondstof, te benutten.
Wat is negatieve liquiditeit
Een onderneming die gedurende een bepaalde periode niet liquide is, heeft dus onvoldoende middelen om zijn korte-termijnschulden te betalen. Vanzelfsprekend is langdurige negatieve liquiditeit een gevaar voor de gezondheid van een onderneming.
In feite moet er alles aan gedaan worden om een negatieve liquiditeit zo snel mogelijk op te lossen.
Waarom zijn zowel positieve cashflow als liquiditeit belangrijk voor elk bedrijf
Per definitie moet een bedrijf een positieve cashflow hebben, omdat het geld uiteindelijk opraakt als er geen nieuwe cashflow binnenkomt.
Als veel geld vastzit in onder meer machines of gebouwen, kan het moeilijk zijn om aan (plotselinge) korte-termijnverplichtingen te voldoen. Dit kan leiden tot liquiditeitsproblemen.
Eigenlijk moet je dus altijd zorgen voor een basissom geld, een buffer, in kas voor 'plotselinge' verplichtingen en kansen.
Hoe houd je de cashflow en liquiditeit in balans
Om zowel de cashflow als liquiditeit in balans te houden, is een combinatie van kostenbeheersing, slimme investeringen, en efficiënt werkkapitaalbeheer noodzakelijk.
Zorg voor efficiënt debiteuren- en crediteurenbeheer, waarbij je ervoor zorgt dat er snel betaald wordt door de klanten en je zelf goede betalingsvoorwaarden hebt bij je leveranciers.
Regelmatige monitoring van financiële indicatoren, de zogenaamde KPI's, en vooruitdenken over mogelijke risico's helpen om financiële stabiliteit op de lange termijn te waarborgen.
Vijf veel voorkomende valkuilen bij het managen van cashflow en liquiditeit
-
Te optimistisch zijn over toekomstige inkomsten, baseer cashflowprognoses op conservatieve schattingen
-
Afhankelijk zijn van één of een paar grote klanten, kan leiden tot plotselinge cashflowproblemen en liquiditeitskrapte.
-
Grote investeringen in activa (zoals gebouwen of machines) kunnen de cashflow negatief beïnvloeden. Overweeg alternatieven zoals leasen of huren in plaats van kopen.
-
Te laat liquiditeitsproblemen signaleren. Monitor de liquiditeit en andere KPI's continu en voer regelmatig stress-tests uit die de cashflow inzichtelijk maken en om mogelijke (financiële) problemen vroegtijdig te identificeren en tijdig maatregelen te kunnen nemen.
-
Geen buffer instellen. Er kunnen zich altijd onvoorziene omstandigheden voordoen, zowel positief (kansen) als negatief (tegenvallende verkoop). Zorg voor een (minimale) constante hoeveelheid contant geld.
Monitoren doe je met financiële rapportages
Met professionele rapportagesoftware, zoals van Speedbooks, maak je eenvoudig een liquiditeitsprognose om een duidelijk beeld schetsen van de financiële toekomst van de organisatie.
Het rapport dat je met Speedbooks maakt is heel uitgebreid en bevat een exploitatie-, balans- en een liquiditeitsbegroting.
De moderne rapportagesoftware van Speedbooks koppelt met praktisch alle boekhoudsystemen. Zo wordt gegevens verzamelen en analyseren geautomatiseerd. En dat verloopt een stuk sneller en efficiënter.
Bekijk de gratis demoversie op: www.speedbooks.com
Over de schrijver drs. Konstantijn Mikes
Oprichter, bedenker en aandeelhouder van Speedbooks rapportagesoftware Konstantijn Mikes (1966) is afgestudeerd econoom. Hij studeerde Economics aan de vooraanstaande Erasmus universiteit te Rotterdam.
Bij Speedbooks is hij onder meer verantwoordelijk voor de inhoudelijke ontwikkeling van de rapportagesoftware, en stuurt hij de interne developpers en de externe ontwikkelaars aan.