- Home
- Kennisbank
- Blogs
- Jaarrekening ZZP, eenvoudige uitleg en tips
Jaarrekening ZZP, eenvoudige uitleg en tips
Belang van een jaarrekening opstellen voor ZZP'ers (Zelfstandigen Zonder Personeel)
Ook als ZZP'er wil je aan het eind van een boekjaar weten hoe het is gegaan, of de gemaakte keuzes hebben gewerkt of dat bepaalde zaken anders moeten. Het geeft de financiële gezondheid weer en is de basis voor het bepalen van toekomstige doelen.
Korte uitleg wat is een jaarrekening
Een jaarrekening bestaat uit een financieel verslag dat jaarlijks wordt opgesteld door een bedrijf, organisatie of entiteit.
Het sluit een lopend boekjaar af met een gedetailleerd overzicht van de financiële situatie en prestaties gedurende dat boekjaar.
De jaarrekening is normaliter (het financiële) onderdeel van het jaar- of bestuursverslag.
Verschil tussen de jaarrekening voor ZZP'ers en grotere bedrijven
Omdat de activiteiten van een ZZP'er over het algemeen kleiner zijn en de financiële administratie daarvan minder complex is in vergelijking met de andere bedrijfsvormen, zoals BV's (Besloten Vennootschap) en NV's (Naamloze Vennootschappen), gelden er vereenvoudigde regels en wetgeving voor de jaarrekening.
Welke verschillen zijn er nog meer tussen ZZPérs en grote bedrijven
-
Voor grotere ondernemingen is de jaarrekening deponeren verplicht en moet ook veel gedetailleerdere jaarrekeninginhoud ingediend worden.
-
Grote moedermaatschappijen moeten zelfs geconsolideerde jaarrekeningen indienen.
-
Een geconsolideerde jaarrekening of een samengestelde jaarrekening bestaat uit alle jaarrekeningen van de bedrijven of organisaties van een groep.
-
Bij grote bedrijven stellen de aandeelhouders de jaarrekening vast, keuren deze goed.
Jaarrekening verplicht: Specifieke regels en termijnen voor ZZP'ers
De jaarrekening van een ZZP'er kan over het algemeen eenvoudiger zijn dan die van een BV of NV, zoals boven omschreven. Vaak volstaat voor ZZPérs een jaarrekening met een vereenvoudigde balans en winst en verliesrekening.
Voor ZZP'ers is een controle-verklaring van een externe accountant niet verplicht, hoewel dat vaak wel wordt gedaan om de jaarrekening betrouwbaar te maken.
Basis van de Jaarrekening voor ZZP'ers, welke onderdelen bevat het
-
Balans: Dit geeft een momentopname van de financiële positie van het bedrijf op een specifieke datum, meestal aan het einde van het boekjaar. De financiële balans toont de activa (bezittingen), passiva (schulden) en het eigen vermogen van het bedrijf.
-
Winst en verliesrekening (ook wel resultatenrekening genoemd): De winst en verliesrekening rapporteert de inkomsten, kosten en winst of verlies van het bedrijf gedurende het boekjaar. Het laat zien hoeveel geld er binnenkomt, hoeveel er wordt uitgegeven en wat er overblijft als nettowinst of -verlies.
-
Toelichting: Dit omvat aanvullende informatie en details die nodig zijn om de cijfers in de balans en de winst en verliesrekening te begrijpen. Het kan bijvoorbeeld informatie bevatten over gebruikte boekhoudkundige principes, belangrijke gebeurtenissen tijdens het jaar en toekomstige plannen.
Stappenplan: Jaarrekening ZZP opstellen in 5 stappen
Stap 1: Verzamel alle relevante financiële documenten, zoals bankafschriften, inkoopfacturen, verkoopfacturen, bonnetjes en andere documenten die betrekking hebben op zakelijke transacties gedurende het boekjaar.
Stap 2: Stel een overzicht op van alle inkomsten gedurende het boekjaar, inclusief factuurbedragen en andere bronnen van inkomsten. En alle zakelijke uitgaven, zoals kosten voor materialen, kantoorbenodigdheden, reiskosten, enzovoort.
Stap 3: Stel de winst en-verliesrekening op door de totale uitgaven af te trekken van de totale inkomsten om de brutowinst te berekenen. En trek daar dan de bedrijfskosten af om zo de nettowinst te berekenen.
Stap 4: Stel de balans op oftewel een overzicht van alle bezittingen, zoals banktegoeden, inventaris en eventuele openstaande vorderingen een de ene kant, de activa. En aan de ander kant van alle schulden, zoals openstaande facturen, leningen en belastingen, de passiva. Het eigen vermogen is de totale activa minus de totale passiva.
Stap 5: Stel de toelichting op met daarin een beschrijving van je bedrijfsactiviteiten, belangrijke gebeurtenissen tijdens het boekjaar, gebruikte boekhoudprincipes en toekomstige plannen.
Wanneer en waar moet je een ZZP jaarrekening deponeren
Voor ZZP'ers gelden geen wettelijke verplichtingen tot deponering van de jaarrekening. Toch wordt de jaarrekening deponeren veel gedaan om transparantie of om geloofwaardigheid te tonen aan klanten, leveranciers.
Soms wordt door financiële instellingen deponeren vereist. Zo kunnen zij de jaarrekening opvragen, als voorwaarde van een financiering of het verkrijgen van bepaalde diensten.
Normaal gesproken moet een jaarrekening uiterlijk vijf maanden na afloop van een boekjaar zijn gedeponeerd.
Het belang van een accurate en tijdige jaarrekening maken voor ZZP'ers
-
Een jaarrekening maken biedt ZZP'ers inzicht in de financiële gezondheid en helpt bij het nemen van strategische beslissingen over de toekomst van het bedrijf.
-
Een goed opgestelde jaarrekening kan helpen bij het verkrijgen van financiering voor uitbreiding, investeringen in nieuwe apparatuur of het aannemen van personeel.
-
Met een accurate jaarrekening wordt het boekjaar vastgelegd. Het zorgt voor professionele, transparante verantwoording aan belanghebbenden, zoals klanten, leveranciers, financiële instellingen en de belastingdienst.
-
Op basis van een nauwkeurige jaarrekening kunnen de belastingaangiften correct en tijdig worden ingevuld en ingediend.
De relatie tussen de jaarrekening en de aangifte inkomstenbelasting ZZP
De financiële gegevens (onder meer uit de winst en verliesrekening) die in de jaarrekening worden vermeld, zijn de basis voor het invullen van een (uitgebreide) aangifte inkomstenbelasting.
De inkomsten worden gebruikt om het inkomen uit onderneming te berekenen voor de aangifte inkomensbelasting. De (aftrekbare) kosten worden gebruikt om het belastbare inkomen te verminderen in de aangifte inkomstenbelasting.
Voordelen van het uitbesteden van de ZZP jaarrekening versus zelf doen
-
Het uitbesteden van de jaarrekening opstellen aan een professionele boekhouder kan veel tijd besparen voor een ZZP'er, vooral als een boekhouding bijhouden niet dagelijkse praktijk is voor de ZZP'er is.
-
Die tijd die de boekhouding uitbesteden oplevert kan besteed worden aan ondernemen en omzet genereren.
-
Financiële professionals hebben uitgebreide kennis en ervaring op het gebied van boekhouding en belastingen en de jaarrekening opstellen.
-
Zij zijn op de hoogte van mogelijke belastingvoordelen en aftrekposten die mogelijk onbenut blijven als de boekhouding zelf wordt gedaan.
-
Deze professionals zorgen ervoor dat de jaarrekening nauwkeurig wordt opgesteld en voldoet aan alle wettelijke vereisten en voorschriften.
Nadelen van het uitbesteden van de ZZP jaarrekening versus zelf doen
-
Het inhuren van een financiële professional brengt kosten met zich mee.
-
Afhankelijk van de grootte van de onderneming zijn deze kosten mogelijk een (te) aanzienlijke last.
-
Door de boekhouding uit te besteden, kan het gevoel ontstaan dat je minder controle over de financiële situatie hebt.
-
Bij volledige afhankelijkheid van een externe partij kan een gebrek aan kennis en begrip van de financiële situatie van het bedrijf ontstaan.
5 Tips voor ZZP'ers voor een stressloze jaarrekening
Tip 1: Houd een goed georganiseerde boekhouding bij, verwerk mutaties correct en tijdig. Gebruik daarvoor betrouwbare boekhoudsoftware.
Tip 2: Houd zakelijke transacties gescheiden van persoonlijke transacties en gebruik aparte bankrekeningen en creditcards voor zakelijke en persoonlijke uitgaven.
Tip 3: Leer en begrijp de basisprincipes van een boekhouding, zoals het verschil tussen activa, passiva en eigen vermogen, en hoe transacties worden geboekt in een balans en winst- en verliesrekening.
Tip 4: Hanteer gedurende een boekjaar dezelfde waarden en boekhoudprincipes om de nauwkeurigheid en vergelijkbaarheid van de financiële gegevens te waarborgen.
Tip 5: Wees op de hoogte van de basis belastingregels en -wetten voor ZZP'ers en hoe deze van invloed zijn op je jaarrekening en/of raadpleeg belastingadviseur voor advies.
Toch zelf doen, dan met Speedbooks
Gelukkig is er de professionele en betrouwbare jaarrekeningsoftware van Speedbooks om je te helpen. Speedbooks® rapportagesoftware heeft een voorbeeld van een jaarrekening voor je beschikbaar gesteld.
Alle rapporten zijn trouwens in Excel, daar kan bijna iedereen mee werken. Zo kun je alvast een voorproefje krijgen van hoe jouw jaarrekening eruit kan komen te zien.
Test vrijblijvend ons hele programma met de demoversie op onze website: www.speedbooks.nl/demo
Meer weten? Neem contact met ons op: 0513 - 82 01 30
Bekijk een voorbeeld jaarrekening
Als je een template of voorbeeldjaarrekening van een professionele rapportage-aanbieder gebruikt, kun je ervan uitgaan dat deze voldoet aan de laatste normen en wettelijke regelgeving.
Over de schrijver drs. Konstantijn Mikes
Oprichter, bedenker en aandeelhouder van Speedbooks rapportagesoftware Konstantijn Mikes (1966) is afgestudeerd econoom. Hij studeerde Economics aan de vooraanstaande Erasmus universiteit te Rotterdam.
Bij Speedbooks is hij onder meer verantwoordelijk voor de inhoudelijke ontwikkeling van de rapportagesoftware, en stuurt hij de interne developpers en de externe ontwikkelaars aan.