1. Home
  2. /
  3. Kennisbank
  4. /
  5. Blogs
  6. /
  7. Wie Moet de Jaarrekening Opmaken en Hoe

Wie Moet de Jaarrekening Opmaken en Hoe

Kalender

Gepubliceerd:

12 december 2024

Geschreven door:

drs. Konstantijn Mikes

Delen:

Het belang van een jaarrekening 

Een jaarrekening is een essentieel document dat de financiële situatie, gezondheid en prestaties van een organisatie over een bepaald boekjaar weergeeft. 

Het belang ervan is groot, zowel voor de organisatie zelf als voor externe belanghebbenden, omdat het als basis dient voor het maken van beslissingen voor de toekomst.

Waarom het essentieel is om deze correct op te stellen

Zoals hierboven omschreven dient de jaarrekening als stuk om toekomstig beleid op te baseren. Maar de (fiscale) jaarrekening dient tevens als basis voor het doen van correcte belastingaangiftes, zoals de vennootschapsbelasting en btw-aangiften.

Bedrijven zijn verplicht om jaarlijks een correcte jaarrekening te deponeren bij de Kamer van Koophandel, afhankelijk van de rechtsvorm en omvang van het bedrijf. Daarover later meer.

Kamer van Koophandel

Wie moet de jaarrekening opstellen

In Nederland is voor bepaalde rechtspersonen en organisaties het opstellen van de jaarrekening verplicht. De verplichting is vastgelegd in het Burgerlijk Wetboek (Boek 2, Titel 9).

Van de rechtspersonen moeten de Besloten Vennootschappen (BV) en de Naamloze Vennootschappen (NV) een jaarrekening opstellen.

Stichtingen en Verenigingen en Coöperaties en Onderlinge Waarborgmaatschappijen die een onderneming drijven en/of met publiek geld omgaan, zijn dat ook verplicht.

Kleine onderneming en eenmanszaak hoeven geen jaarrekening

Eenmanszaken, een vof, cv en maatschap zijn niet verplicht een jaarrekening volgens Titel 9 op te stellen.

Ze moeten, net als Micro-ondernemingen, een simpele balans en winst- en verliesrekening zonder toelichting maken voor de aangifte inkomstenbelasting voor de Belastingdienst.

 

Wie maakt de jaarrekening op

Het is het bestuur van een onderneming die de jaarrekening opstelt, en de opgemaakte jaarrekening ter goedkeuring voorlegt aan een Raad van Toezicht en/of de AVA. De Algemene Vergadering van Aandeelhouders komt bijeen voor het vaststellen van de jaarrekening.

Hoewel de formele verantwoordelijkheid bij het bestuur ligt, wordt de praktische uitvoering vaak gedelegeerd aan:

  • Financiële afdelingen of controllers binnen de organisatie.

  • Externe accountants of administratiekantoor (voor ondersteuning bij het opstellen of controleren).

Voor wie maak je de jaarrekening op

De jaarrekening is een overzicht van de inkomsten, uitgaven, activa, passiva en het eigen vermogen en helpt eigenaren, managers, schuldeisers, financiers en de Algemene Vergadering van Aandeelhouders om te begrijpen hoe de organisatie financieel presteert.

Met name BV's, NV's en andere vennootschappen, maar ook stichtingen en alle partijen die met maatschappelijk geld werken, zoals scholen en zorginstellingen, zijn wettelijk verplicht een jaarrekening op te stellen ter controle van overheidsinstanties.

Bekijk en download hier gratis een voorbeeld van een jaarrekening

De jaarrekening bestaat uit:

Een standaard jaarrekening bestaat meestal uit de volgende onderdelen:

  • Balans: Overzicht van de financiële positie op een bepaald moment.
  • Winst-en-verliesrekening: Overzicht van inkomsten en uitgaven gedurende het boekjaar.
  • Kasstroomoverzicht: Van alle inkomende en uitgaande gelden.
  • Toelichting: Uitleg over de cijfers en gebruikte boekhoudprincipes.
accountantscontrole

De 5 stappen in het opmaakproces van een jaarrekening

Stap 1. Voorbereiding: verzamelen van alle benodigde data, het boekjaar afsluiten en de concept jaarrekening opstellen, inclusief de winst- en verliesrekening, de balans en een kasstroomoverzicht.

Stap 2. Concept intern laten controleren: correcties doorvoeren en toelichting toevoegen.

Stap 3. Externe controle: (vrijwillige) controle door financieel expert, terwijl voor middelgrote en grote ondernemingen een wettelijke accountantscontrole en verklaring verplicht is.

Stap 4. De jaarrekening moet worden ondertekend: Dit gebeurt door alle bestuurders (en commissarissen). Daarna wordt deze aan een Raad van Toezicht en/of de Algemene Vergadering van Aandeelhouders gestuurd voor het vaststellen van de jaarrekening.

Stap 5. De vastgestelde jaarrekening deponeren: na akkoord van de Algemene Vergadering van Aandeelhouders moet deze bij de Kamer van Koophandel (KvK) worden gedeponeerd en dus openbaar gemaakt, binnen de wettelijke termijn (6 maanden na afloop van het boekjaar).

Zijn er belangrijke deadlines en tijdslijnen

  • Einddatum van het boekjaar: Het boekjaar eindigt meestal op 31 december, tenzij een afwijkend boekjaar is afgesproken.

  • Termijn voor het opmaken van de jaarrekening: Standaardtermijn is binnen 5 maanden na het einde van het afgelopen boekjaar. Onder bijzondere omstandigheden kan uitstel gekregen worden.

  • Termijn voor vaststelling van de jaarrekening: Standaard moet de jaarrekening uiterlijk binnen 2 maanden na opmaak door het bestuur, worden vastgesteld door de Algemene Vergadering van Aandeelhouders.

  • Specifieke deadlines voor controle: De accountantscontrole (wanneer verplicht) moet worden afgerond voordat de jaarrekening wordt vastgesteld.

  • Termijn voor publicatie bij de Kamer van Koophandel: Normaal gesproken moet de jaarrekening uiterlijk 8 dagen na vaststelling worden gepubliceerd bij de KvK. Te laat indienen is een economisch delict.

Welke kwalificaties en richtlijnen zijn vereist voor verschillende rechtsvormen

Voor de Besloten Vennootschap (BV) en Naamloze Vennootschap (NV), Coöperaties en Onderlinge Waarborgmaatschappijen:

  • Het opmaken van de jaarrekening moet voldoen aan de wettelijke normen en vereisten en bestaan uit de Balans, de Winst- en verliesrekening, een Kasstroomoverzicht.

  • Er moet een Toelichting bij de jaarrekening zijn op basis van de grondslagen, cijfers en schattingen.

  • En voor middelgrote en grote ondernemingen (+ 40 miljoen netto-omzet) is een accountantscontrole en accountantsverklaring verplicht.

 

Voor Stichtingen en verenigingen:

  • Als zij als een onderneming functioneren en/of met publiek geld werken, zoals toeslagen en subsidies, moet het opmaken van de jaarrekening aan de jaarrekeningeisen voldoen, zoals opgesteld door de Raad voor de Jaarrekening (RvJ).

  • Een Accountantscontrole en -verklaring is verplicht bij een grootse instelling of als specifieke eisen vanuit subsidies gelden.

RvJ bepaalt regels, waar staat RvJ voor

RvJ staat voor Richtlijnen voor de Jaarrekening, in de praktijk vaak aangeduid met RJ en voor Raad voor de Jaarrekening of Jaarverslaggeving

De raad is een onafhankelijke organisatie die de Richtlijnen voor de Jaarverslaggeving (RJ) ontwikkelt en bijwerkt, op basis van de wettelijke vereisten en de (internationale) verslaggevingsstandaarden, zoals de IFRS (International Financial Reporting Standards).

 

5 Tips voor het voldoen aan wettelijke vereisten

  1. Stel interne deadlines in om tijdig te werken aan (het verzamelen van de data voor) de jaarrekening.

  1. Zorg dat je de wettelijke termijnen voor het opstellen, vaststellen, en deponeren van de jaarrekening in de gaten houdt.

  2. Bewaar alle relevante documenten zoals facturen, contracten, bankafschriften, en boekingen minimaal 7 jaar volgens de wettelijke bewaarplicht.

  3. Zorg ervoor dat de cijfers, grondslagen van waardering en toelichtingen voldoen aan de wettelijke eisen, zoals onder meer bepaald door de RvJ.

  4. Zorg dat alle bestuursleden (en commissarissen indien van toepassing) de jaarrekening ondertekenen. Zonder handtekeningen is deze juridisch niet geldig.

Aandeelhouders

3 belangrijke Tips voor het voorkomen van fouten

  1. Werk samen met professionals, zoals een accountant of boekhouder, om de financiële cijfers mee op te stellen of te controleren.

  2. Controleer de conceptjaarrekening op fouten voordat deze definitief wordt gemaakt. Laat een accountantscontrole uitvoeren voor alle zekerheid, als je onderneming middelgroot of groot is, is dit zelfs wettelijk verplicht.

  3. Gebruik financiële rapportagesoftware die helpt bij het genereren van een compliant jaarrekening, inclusief automatische updates bij wetswijzigingen.

De Jaarrekening deponeren

De deponeringsplicht is als wettelijke bepaling vastgelegd in het Burgerlijk Wetboek en geldt zoals eerder omschreven voor BV’s, NV’s, coöperaties en bepaalde stichtingen en verenigingen.

De jaarrekening moet worden ingediend in het SBR-formaat (Standard Business Reporting). Dit is een digitaal formaat dat compatibel is met software voor financiële administratie.

Voor kleinere ondernemingen kan dit eenvoudig via het online KvK-portaal, grote en middelgrote ondernemingen dienen vaak via een accountant of financieel specialist te deponeren.

Jaarrekening voor iedereen inzichtelijk

Na deponering is de jaarrekening publiek, dat wil zeggen dat iedereen de jaarrekening opvragen kan via het loket van de KvK.

Zeker belanghebbenden, zoals aandeelhouders, schuldeisers, en de Belastingdienst maken hiervan regelmatig gebruik. Om besluiten te onderbouwen aangaande leningen en deelnemingen bijvoorbeeld.

Het uitbrengen van de jaarrekening verhoogt in het algemeen de betrouwbaarheid van de onderneming, toont professionaliteit en kan bijdragen aan een goede reputatie in de markt.

speedbooks dashboard

Financiële software en de jaarrekening

Als je tijd wilt besparen bij het opstellen van een jaarrekening en als je zeker wilt zijn dat je voldoet aan wettelijke verplichtingen zoals de RJ-richtlijnen en het SBR-formaat kies dan voor gebruik van professionele rapportagesoftware, zoals van Speedbooks.

Dan heb je inzicht in de financiële prestaties van je bedrijf gedurende het (boek)jaar en maak je eenvoudig en snel professioneel ogende financiële rapportages.

De 7 belangrijkste voordelen van Speedbooks op een rij

  1. Speedbooks koppelt eenvoudig met veelgebruikte boekhoudprogramma’s (zoals Exact, Twinfield, en AFAS), waardoor handmatig gegevens invoeren overbodig wordt.

  2. Met enkele klikken genereer je een complete jaarrekening, inclusief balansen, winst- en verliesrekeningen en toelichtingen.

  3. De rapportages zijn volledig in lijn met de Richtlijnen voor de Jaarverslaggeving (RJ), wat belangrijk is voor juridische en fiscale compliance.

  4. Speedbooks ondersteunt het verplichte SBR-formaat voor het deponeren van de jaarrekening bij de Kamer van Koophandel.

  5. De software biedt mogelijkheden om de rapportages volledig aan te passen aan de behoeften van de onderneming of de doelgroep (bijvoorbeeld investeerders of aandeelhouders).

  6. De software is ontworpen om gemakkelijk te gebruiken te zijn, zelfs voor gebruikers zonder uitgebreide financiële kennis.

  7. Speedbooks biedt uitstekende ondersteuning en houdt de software up-to-date met de nieuwste regelgeving en boekhoudstandaarden.

Over de schrijver drs. Konstantijn Mikes

Oprichter, bedenker en aandeelhouder van Speedbooks rapportagesoftware Konstantijn Mikes (1966) is afgestudeerd econoom. Hij studeerde Economics aan de vooraanstaande Erasmus universiteit te Rotterdam.

Bij Speedbooks is hij onder meer verantwoordelijk voor de inhoudelijke ontwikkeling van de rapportagesoftware, en stuurt hij de interne developpers en de externe ontwikkelaars aan.

Meer over Konstantijn Mikes op LinkedIN

Konstantijn Mikes