1. Home
  2. /
  3. Kennisbank
  4. /
  5. Blogs
  6. /
  7. Liquiditeit en Werkkapitaal: hoe ze elkaar versterken voor financiële stabiliteit

Liquiditeit en Werkkapitaal: hoe ze elkaar versterken voor financiële stabiliteit

Finance Op Gevel

Gepubliceerd:

1 oktober 2024

Geschreven door:

drs. Konstantijn Mikes

Delen:

Wat is de definitie van liquiditeit in het kort

Liquiditeit betekent hoe snel en makkelijk een bedrijf bezittingen, zoals geld, voorraad of investeringen kan omzetten in financiële middelen, dwz. contant geld, om rekeningen mee te betalen.

 

Wat is de definitie van werkkapitaal in het kort

(Positief) werkkapitaal is het geld dat een onderneming nodig heeft om zijn dagelijkse operationele kosten op korte termijn te kunnen betalen, zoals rekeningen, salarissen, en de inkoop van goederen of materialen.

De formule voor werkkapitaal berekenen: Hoeveel werkkapitaal er is, bereken je door het verschil uit te rekenen tussen wat een bedrijf heeft aan bezit, zoals voorraden en debiteuren, en wat een bedrijf moet betalen, zoals uitstaande facturen van leveranciers.

geldkistje

Wat is de relatie tussen liquiditeit - werkkapitaal

Liquiditeit is een onderdeel van werkkapitaal. Je kunt alleen maar (netto) werkkapitaal - oftewel geld om mee te werken - hebben, als je ook voldoende liquide middelen hebt, zoals contant geld en snel inwisselbare bezittingen.

Hoe meer liquide middelen, hoe gemakkelijker de onderneming direct dagelijkse verplichtingen en kosten en andere financiële verplichtingen op korte termijn voldoen kan.

Met een krap (netto) werkkapitaal wordt moeilijker worden om rekeningen te betalen, waardoor de liquiditeit van een onderneming, en daarmee het vertrouwen van bijvoorbeeld leveranciers in de financiële gezondheid van de onderneming, afneemt.

 

geldlade

Wat is het verschil tussen liquiditeit en werkkapitaal

Beide zijn heel belangrijk voor de dagelijkse operationele activiteiten en die van de korte aanstaande termijn. Maar in het kort komt het erop neer dat gezond werkkapitaal ervoor zorgt dat een bedrijf dagelijks soepel kan draaien, en dat een goede liquiditeit betekent dat het bedrijf op korte termijn aan financiële verplichtingen kan voldoen.

Zie ook: https://www.speedbooks.nl/kennisbank/blogs/controle-over-je-huishoudboekje)

Hoe verbeter je zowel je liquiditeit als werkkapitaal

  • Laat klanten/debiteuren sneller betalen door kortere betalingstermijnen aan te bieden en stuur snel herinneringen als betalingen uitblijven.

  • Met efficiënt voorraadbeheer zit je liquide middelen en dus ook het werkkapitaal niet onnodig vast in voorraad, waardoor je meer ruimte hebt om andere kosten te dekken.

  • Beperk onnodige uitgaven of zoek goedkopere alternatieven.

  • Een rekening-courantkrediet (kort vreemd vermogen) kan, bij plotselinge tegenvallers en/of kansen, gebruikt worden om een tijdelijk tekort aan werkkapitaal op te vangen.

Werkkapitaal optimaliseren door balans tussen vlottende activa en passiva

Zoek en handhaaf de juiste balans tussen vlottende activa, zoals voorraden, debiteuren en liquide middelen en de vlottende passiva, zoals kortlopende schulden en crediteuren.

Zorg bijvoorbeeld voor een vlotte doorstroom van de inkoop en de verkoop van de voorraden en dat de debiteuren snel betalen, zodat de openstaande crediteuren en leveranciersrekeningen kunnen worden voldaan.

Hoeveel werkkapitaal heb je nodig? Stel een cashflowplanning op voor inzicht in wanneer je geld nodig hebt en wanneer je het binnenkrijgt. Cashflow is het verschil tussen de binnenkomende en uitgaande geldstromen: inkomsten min uitgaven.

Invloed van vlottende activa en kortlopende schulden, vlottende passiva

Meer vlottende activa, vooral liquide middelen, zoals geld en banktegoeden en snel omzetbare activa, zoals voorraden, verbeteren de liquiditeit. Dat wil zeggen dus ook voldoende werkkapitaal, wat betekent dat je meer vermogen hebt om je dagelijkse operaties te financieren.

(Te) veel kortlopende - snel terug te betalen - schulden c.q. vlottende passiva verlagen de liquiditeit en verlagen niveau van voldoende werkkapitaal, omdat ze van de vlottende activa worden afgetrokken.

Hoe bereken je netto werkkapitaal en bruto werkkapitaal

Netto Werkkapitaal = Vlottende Activa−Kortlopende Verplichtingen (vlottende passiva)

Een positief netto werkkapitaal betekent dat het bedrijf genoeg vlottende activa, dus geld, heeft om de kortlopende verplichtingen te dekken. Het tegenovergestelde van een positief netto werkkapitaal is uiteraard een negatief netto werkkapitaal. Een negatief netto werkkapitaal kan duiden op liquiditeitsproblemen.

Formule: Bruto Werkkapitaal = Vlottende Activa

Bruto werkkapitaal is het totale bedrag dat een bedrijf heeft geïnvesteerd in korte termijn middelen. Onder bruto werkkapitaal vallen onder andere voorraden, debiteuren en liquide middelen en die snel beschikbaar kunnen zijn om betalingen mee te doen.

Liquiditeit en werkkapitaal: Samen sterker

Samen geven ze aan wat de mogelijkheden van een bedrijf zijn om aan korte-termijn verplichtingen te kunnen voldoen.

Samen vormen ze de hoeksteen van een solide financiële gezondheid, omdat ze zorgen voor een balans tussen het vermogen om te betalen en efficiëntie in de bedrijfsvoering.

solide financiën

Vijf veelvoorkomende valkuilen

  1. Wanneer een onderneming te veel middelen vast heeft zitten in vlottende activa, zoals voorraden en debiteuren, kan dat leiden tot inefficiënt gebruik van middelen.

  2. Een tekort aan liquide middelen kan leiden tot problemen bij het betalen van crediteuren, leveranciers, werknemers of het aflossen van schulden. Dat kan leiden tot boetes, verslechterde relaties met leveranciers, of zelfs faillissement.

  3. Bedrijven die geen buffer hebben voor onverwachte uitgaven of economische schokken kunnen snel in de problemen komen als er iets onverwachts gebeurt.

  4. Een gebrek aan inzicht in de cashflow kan leiden tot overmatige kortetermijnleningen, het missen van investeringskansen, of onverwachte liquiditeitsproblemen.

  5. Te snelle groei zonder de juiste financiering of liquiditeitsplanning kan een bedrijf kwetsbaar maken voor kastekorten en zelfs faillissement.

 

Current ratio en Quick ratio is controle

De current ratio en quick ratio zijn belangrijke tools bij het evalueren van het netto werkkapitaal en de liquiditeit van een onderneming.

Formule current ratio: De current ratio bereken je door de vlottende activa te delen door de vlottende passiva.

Formule quick ratio: De quick ratio bereken je door de vlottende activa minus de voorraden te delen door de vlottende passiva.

De 3 belangrijkste tips om deze problemen te vermijden

  1. Zorg voor het snel innen van openstaande nota's van debiteuren, gunstige leveranciersvoorwaarden, maar voldoe financiële verplichtingen ook op tijd om boetes te voorkomen.

  2. Maak gebruik van voorraadbeheertools om de voorraadniveaus te evalueren en te zorgen dat er niet meer op voorraad is dan nodig.

  3. Maak regelmatig cashflowprognoses. Door dat regelmatig te doen krijg je inzicht in je geldstromen over langere tijd. Dat helpt toekomstige liquiditeitsbehoeften te voorspellen.

 

Hoe kan technologie helpen bij het managen van liquiditeit en werkkapitaal

Door automatisering:

  • Software kan automatische facturen genereren en betalingen bijhouden, waardoor vertragingen in de cashflow worden verminderd.

  • Door automatisch herinneringen en waarschuwingen te versturen worden openstaande betalingen sneller voldaan.

Door gebruik van financiële rapportagesoftware:

  • Met Cashflow forecasting tools kunnen mogelijke liquiditeitsbehoeftes en -problemen worden ingeschat. Door financiële krapte te voorkomen, kunnen kansen worden benut en problemen voorkomen.

  • Door het gebruik van financiële dashboards en rapportages met en over de belangrijkste cijfers, de key performance indicators of KPI's, houdt je continu de vinger aan de pols.

Vertrouw op betrouwbaarheid

Gelukkig is er de professionele en betrouwbare rapportagesoftware van Speedbooks om je te helpen. Met de liquiditeitsprognose-module maak je eenvoudig een liquiditeitsprognose om een duidelijk beeld schetsen van de financiële toekomst van de organisatie. Het rapport is heel uitgebreid en bevat een exploitatie-, balans- en een liquiditeitsbegroting.

Het naar eigen wensen aanpasbare financieel dashboard van Speedbooks biedt je een helder overzicht van de prestaties van je organisatie, zodat je in één oogopslag weet wat de stand van zaken is.

Bekijk de gratis demoversie op: www.speedbooks.com

speedbooks dashboard