- Home
- Kennisbank
- Blogs
- Liquiditeit en begrotingen? Zo maak je een liquiditeitsbegroting
Liquiditeit en begrotingen? Zo maak je een liquiditeitsbegroting
Bereid je voor op het nieuwe boekjaar met een heldere liquiditeitsbegroting
Een onderneming moet zich grondig financieel voorbereiden op het volgende boekjaar om een gezonde financiële positie te houden en gezonde groei te bevorderen, investeringen te doen, risico's te beheersen en financiële stabiliteit te waarborgen.
Op basis van de inschatting van de verwachte ontvangsten cq. de verwachte omzet (omzetprognose) en een inschatting van alle kosten, ook onverwachte uitgaven, stelt elke onderneming een exploitatiebegroting op.
Als daarin variabelen als seizoensinvloeden, marktschommelingen, risico's en kansen worden meegewogen, kun je een liquiditeitsbegroting maken waardoor inzicht ontstaat in verwachte liquiditeitsbehoeften en mogelijke knelpunten.
Wat is precies een liquiditeitsbegroting
Een liquiditeitsbegroting maken is een overzicht maken van de verwachte inkomsten en uitgaven van een onderneming, de financiële situatie over een bepaalde toekomstige periode. Het is dus een financieel instrument waarmee je de liquiditeit berekenen kunt.
Met een liquiditeitsbegroting kijk je of je in de toekomst voldoende ontvangsten genereert om daarmee de betalingen te voldoen.
In een liquiditeitsbegroting staat een liquiditeits-'voorspelling', zodat je een financieel plan kunt maken om betalingsproblemen in te schatten en te voorkomen.
Wat is verschil liquiditeitsbegroting met exploitatiebegroting en omzetprognose
Bij de liquiditeitsbegroting gaat het om het moment van betaling, dus wanneer geld daadwerkelijk wordt ontvangen of uitgegeven, de cashflow. De liquiditeitsbegroting geeft aan wat er gebeurt met de post liquide middelen.
De omzetprognose geeft alleen maar hoeveel omzet je verwacht, geeft dus de verwachte inkomsten aan. En die vormen dan weer, samen met de verwachte kosten, een onderdeel van de exploitatiebegroting. Deze heeft als doel de bestaanszekerheid weer te geven, door middel van een winst en verlies-analyse.
Liquide middelen nodig om mee te betalen
Een organisatie kan op papier winstgevend zijn, maar als klanten of opdrachtgevers laat betalen en je zelf leveranciers vroeg moet betalen, kan er alsnog een tekort aan liquide middelen ontstaan. Lonen, huur en dergelijke betalingen kunnen ook niet wachten.
Je MOET daarom, eigenlijk op elk moment, altijd voldoende liquide middelen, dus echt geld (dat op een bankrekening staat) beschikbaar hebben.
Hoe bereken je liquiditeit over een bepaalde periode
Om specifiek de liquiditeit over een bepaalde periode te berekenen, maak je een kasstroom- of cashflowanalyse.
Belangrijk is dan wat je als eindsaldo overhoudt na verrekening van alle inkomsten en uitgaven.
-
Formule: Beginsaldo + Inkomsten − Uitgaven = Eindsaldo
Wat betekenen de uitkomsten van de cashflow berekening
Als het eindsaldo van de verwachte inkomsten en uitgaven positief is, betekent dit dat er voldoende liquide middelen beschikbaar zijn om alle uitgaven te dekken.
Als het eindsaldo van de verwachte inkomsten en uitgaven negatief is, betekent dit dat er (mogelijk) een liquiditeitstekort ontstaan is. Het is van groot belang deze situatie te veranderen, bijvoorbeeld met extra financiering.
Wat zijn current ratio en quick ratio ook al weer
Current ratio geeft een algemeen beeld van de liquiditeit op korte termijn, inclusief voorraden. De current ratio meet de verhouding tussen de vlottende activa en de kortlopende verplichtingen.
Quick ratio is een striktere meetwijze van de liquiditeit, omdat het alleen kijkt naar de vlottende activa (exclusief voorraden) die direct kunnen worden omgezet in contanten om op hele korte termijn mee te kunnen betalen.
Wat zijn vaste activa en vaste passiva ook al weer
Vaste activa zijn de bezittingen en middelen van een bedrijf die langer dan één jaar meegaan. Ze kunnen niet snel in geld worden omgezet, ze zitten 'vast' in de bedrijfsvoering. Voorbeelden zijn gebouwen, machines en apparatuur, vervoersmiddelen, grond en terreinen.
Vaste passiva zijn de verplichtingen van een bedrijf die een looptijd hebben van meer dan één jaar. Dit zijn leningen en schulden die het bedrijf op de lange termijn moet terugbetalen voor bijvoorbeeld onroerend goed zoals een bedrijfspand.
Wat zijn vlottende activa en vlottende passiva ook al weer
Vlottende activa worden ook wel kortlopende activa genoemd, omdat ze snel beschikbaar zijn voor gebruik of verkoop. Dit zijn direct beschikbare middelen zoals o.a. contanten en banktegoeden en te verkopen voorraad.
Dit zijn verplichtingen die binnen een korte periode, meestal het lopende boekjaar, moeten worden afgelost. Elke organisatie moet genoeg vlottende activa hebben om deze passiva te kunnen betalen, anders kan het in liquiditeitsproblemen komen.
Waarom is een liquiditeitsbegroting opstellen nog meer belangrijk
Naast het beheren en beheersen van de letterlijke geldstromen helpt het ondernemers en managers betere beslissingen te nemen over een investering, uitgaven, of het uitstellen van betalingen.
Als een bedrijf een duidelijk beeld heeft van zijn toekomstige liquiditeit, kan het gemakkelijker onderhandelen met financiers (bijvoorbeeld voor leningen) of betalingsregelingen treffen met leveranciers.
Hoe maak je een liquiditeitsbegroting in 3 stappen
Stap 1: Bepaal welke geldbedragen je in de komende periode verwacht te ontvangen aan verkoopomzet, betalende debiteuren en mogelijke andere inkomsten.
Stap 2: Maak een overzicht van al de verwachte uitgaven, zoals huur, salarissen, verzekeringen en leasecontracten, de inkoop van grondstoffen, marketinguitgaven of transportkosten. Houd ook rekening met onverwachte kosten, zoals reparaties bijvoorbeeld.
Stap 3: Bereken het verschil, het saldo en analyseer of je in die periode een positief (overschot) of negatief (tekort) kasresultaat verwacht.
Gratis voorbeeldrapporten en brochures
Bekijk en download hier gratis een voorbeeld liquiditeitsbegroting. Met de voorbeeld liquiditeitsbegroting van Speedbooks zie je hoe je eenvoudig een liquiditeitsbegroting maken kunt.
Download gratis de voorbeeldrapporten en brochures van Speedbooks® en ervaar zelf het gemak en de voordelen.
Wat betekent een slechte liquiditeitspositie
Een slechte liquiditeitspositie betekent dat een bedrijf onvoldoende liquide middelen, geld heeft om rekeningen te betalen van leveranciers, de lonen van werknemers, leningen of andere vaste lasten zoals huur en belastingen.
Maar ook geen budget heeft voor de dagelijkse operationele kosten, zoals voor grondstoffen, productiekosten, of onderhoud.
Vaak wordt dan geld geleend, maar de kosten daarvan kan de financiële gezondheid op de lange termijn onder druk zetten en uiteindelijk zelfs leiden tot faillissement.
Wat betekent een goede liquiditeitspositie
Een goede liquiditeitspositie betekent dat het bedrijf voldoende geld beschikbaar heeft om direct te betalen kosten tijdig te kunnen betalen.
De onverwachte kosten, zoals plotselinge reparaties, rechtszaken of economische schokken, kunnen worden opvangen.
Er is ook geld om te investeren in plotselinge kansen, groeimogelijkheden, nieuwe technologieën en uitbreiding van de productie.
Liquiditeit versus cashflow, zelfde of niet
Liquiditeit kijkt naar de beschikbaarheid van geld om aan directe verplichtingen te voldoen. Het omvat niet alleen cash, maar ook activa die snel in geld kunnen worden omgezet. Het gaat om de vraag of een bedrijf nu in staat is om zijn schulden te betalen met beschikbare middelen.
Cashflow kijkt naar de beweging van geld: hoe en wanneer geld in en uit het bedrijf stroomt. En is dus wel van belang bij het bepalen van de liquiditeit. Voor een goede liquiditeitspositie moet er meer geld binnenkomen dan dat er uitgaat.
Wil je hier meer over weten? In deze blog gaan we dieper in op dit onderwerp. We leggen daar uitgebreid uit wat het verschil is tussen liquiditeit en cashflow en hoe je jouw liquiditeitspositie kunt verbeteren.
Een goede cashflowprognose, een gezonde liquiditeitsbegroting
Een goede cashflowprognose speelt een cruciale rol bij het handhaven van een gezonde liquiditeitsbegroting, omdat het inzicht geeft in de verwachte in- en uitstroom van geld over een bepaalde periode.
Door dit op een realistische en nauwkeurige manier te voorspellen, kan een bedrijf beter anticiperen op toekomstige kasbehoeften en financiële problemen voorkomen.
Veelvoorkomende fouten
Eigenlijk is de grootste fout die vaak gemaakt wordt dat er geen cashflow- en liquiditeitsbegroting wordt gemaakt of niet vaak genoeg.
En dat er niet realistisch, maar vaak een te positieve inschatting wordt gemaakt van de inkomsten.
Tips om deze fouten te vermijden
Maakt het maken van prognoses tot vaste taak in je agenda. En als er geldgebrek dreigt kun je vroegtijdig actie ondernemen. Bijvoorbeeld door:
-
Het strakker opvolgen van openstaande facturen.
-
Het aanvragen van korte termijnfinanciering, zoals een lening of kredietlijn.
-
Het uitstellen van bepaalde uitgaven of investeringen.
-
De timing van uitgaven afstemmen op de verwachte inkomsten.
Is een liquiditeitsbegroting hetzelfde als een liquiditeitsprognose
De liquiditeitsbegroting en -prognose zijn nauw verwant en hebben allebei te maken met het voorspellen van de kasstromen van een bedrijf. Een liquiditeitsbegroting is vaak een korte termijninstrument dat inzicht geeft of een bedrijf over voldoende liquiditeit beschikt om aan zijn directe verplichtingen te voldoen.
Een liquiditeitsprognose is een breder overzicht van de verwachte liquiditeitsontwikkelingen op basis van verschillende scenario's en kunnen zowel voor de korte termijn als voor de lange termijn worden opgesteld.
Liquiditeitsprognose: Hoe anticipeer je op de toekomst
Bij het maken van een liquiditeitsbegroting is het belangrijk dat je niet alleen kijkt naar de huidige cashflow, maar ook toekomstige trends en risico’s inschat om te zorgen dat er voldoende geld beschikbaar is voor toekomstige verplichtingen.
Historische data, over bijvoorbeeld positieve en negatieve seizoensinvloeden, koopgedrag en terugkerende kosten, helpen je om realistische aannames te maken voor toekomstige periodes.
Wees voorbereid op verschillende situaties dan kun je snel schakelen als de werkelijkheid afwijkt van de verwachtingen.
Belang van prognoses bij investeringen en beheer van vreemd vermogen
Een liquiditeitsbegroting en prognoses maken helpt om een financieel plan te vormen, de juiste beslissingen te nemen, risico’s te beheersen en financiële stabiliteit te waarborgen.
Bij investeringen is het essentieel om te weten of er voldoende cash beschikbaar is voor een geplande investering zonder de dagelijkse bedrijfsvoering in gevaar te brengen.
Voor het beheer van vreemd vermogen geeft een liquiditeitsbegroting en een prognose inzicht in de toekomstige inkomsten en uitgaven, zodat je kunt bepalen of je in staat zult zijn om rente en aflossingen op leningen tijdig te betalen. Dit voorkomt liquiditeitsproblemen en helpt je om kredietwaardigheid te behouden.
Conclusie: 5 tips voor een effectief liquiditeitsbeheer
Tip 1: Zorg ervoor dat je regelmatig je cashflowprognose bijwerkt.
Tip 2: Zorg ervoor dat je een systeem hebt om openstaande facturen te monitoren en klanten tijdig te herinneren aan hun betalingsverplichtingen.
Tip 3: Gebruik software of systemen om je voorraadbehoeften en -niveaus effectief te monitoren en af te stemmen op de vraag.
Tip 4: Heb een financiële buffer die genoeg is om ten minste drie maanden de vaste kosten te dekken.
Tip 5: Gebruik professionele financiële rapportagesoftware voor het maken van een liquiditeitsbegroting, prognoses en een financieel plan.
Professionele rapportagesoftware, alles onder controle
Een liquiditeitsbegroting en prognoses zijn voor controllers, accountants, ondernemers en financiële experts van essentieel belang voor het opstellen van een financieel plan, het nemen van beslissingen en/of het geven van onderscheidend advies over eventuele investeringen.
De liquiditeitsbegroting en prognoses die je met een professionele rapportagetool, zoals Speedbooks® maakt, zijn eenvoudig te maken en nog eenvoudiger te begrijpen en toe te lichten. De 3-jaars prognose-rapportage in Microsoft Excel bevat bijvoorbeeld ook balans- en liquiditeitsprognoses.
Die gegevens kunnen ook zowel in cijfers als grafisch weergegeven worden in het online financieel dashboard. Real time, 24/7 en wereldwijd!
Over de schrijver drs. Konstantijn Mikes
Oprichter, bedenker en aandeelhouder van Speedbooks rapportagesoftware Konstantijn Mikes (1966) is afgestudeerd econoom. Hij studeerde Economics aan de vooraanstaande Erasmus universiteit te Rotterdam.
Bij Speedbooks is hij onder meer verantwoordelijk voor de inhoudelijke ontwikkeling van de rapportagesoftware, en stuurt hij de interne developpers en de externe ontwikkelaars aan.